Панайот Рейзи е кмет на община Созопол трети мандат. Интервю на Gramofona.com с градоначалника на морската община. 

Г-н Рейзи на какъв етап е изграждането на поликлиника в Созопол?

- Поликлиника в Созопол трябва да има.Това е приоритет номер 1 в сегашния ми мандат. Имахме подписан договор, който трябва да прекратя. Този, който искаше да я направи, подготви идеен проект, но фалира. През лятото ще имам повече свободно време и ще помисля за друг изпълнител.

Задължително ли е изграждането на поликлиника в града?

- Да, определено. Тя със сигурност ще е активна най-много през четирите летни месеци. Дори останалите осем да бъдат по-слаби, аз мисля, че нещата ще успеят да се компенсират. Пътят Бургас-Созопол е прекрасен. Ако се изгради една добра поликлиника, с добри специалисти, много голям процент от бургазлии ще правят своите прегледи тук, а защо не и от Приморско, Царево, Ахтопол и Малко Търново. Дори мисля върху формулата да я направя първо с общински пари, а после да отдадем под наем.

Кога Созопол ще има Общ устройствен план?

- Надявам се до края на юни той да е факт. Вече го внесохме в Министерството на регионалното развитие и очакваме свикването на нов национален съвет. Общият устройствен план на Созопол се гледа от 2007 година, а хоризонтът му е 20 години. Половината сме го изяли, но съм сигурен, че когато стане факт, бизнесът отново ще се завърне. Инвеститори има много, но когато не можем да им кажем кога ще се случи и всички се отказват.

Плажовете са вече под опеката на туристическото министерство. Ще направи ли опит община Созопол да управлява някой от тях?

- Мисля, че на този етап е рано да се водят разговори в тази посока. Плажовете са “горещ картоф” и ако трябва да бъдем точни, ние получаваме 50 % от тях и почти нищо не правим.

Нямам нищо против общината да стопанисва плажове. Нормално е всичко, което е на територията й да е общинско, защото в крайна сметка ние сме стопаните и можем най-лесно да определим дали е необходимо от даден плаж да се търси висока концесия, или да се даде за ниска, която пък да предложи по-ниски цени на шезлонгите и чадърите.

Плажовете около Созопол са 17. Около 2-3 останаха неохраняеми. Дадох идея на министър Ангелкова да ги отдаде на символични наеми, за да ги стопанисва някой. Ние дори и да сложим табели със забрана за къпане, хората отиват и лягат на плажа.

Каква е равносметката от икономическа гледна точка от поклонническия туризъм в Созопол?

- Много силно се работи в посока поклоннически туризъм. Вие знаете, че освен мощите на Йоан Кръстител, Иван Рилски, Свети Андрей, мирото на Свети Николай Чудотворец, имаме и божествената икона на Богородица.

От Слънчев бряг всеки ден между 40 и 50 автобуса с туристи  идват на екскурзия в Созопол. Остават средства, а църквата има много висока посещаемост.  Църковното настоятелство от своя страна отделя от тези средства за ремонти на църквите, за обновяване около тях, помага се и на семейства в нужда. Ефектът е много голям и е достатъчно хората да са добре. 

Има ли заявки за тренировки на стадиона от известни световни клубове?

- Все още не мисля, че сме готови в тази посока. Имаме прекрасен стадион, но разполагаме само с едно игрище.  Трябва да мислим за поне още две-три. Още тази зима имахме запитвания, но нямаме готовност и отказахме на доста отбори. 

Не можем да им предоставим терени за игра, защото поддръжката на естествения е много скъпа. На нас ни трябват поне още едно голямо изкуствено игрище и едно естествено. Футболистите на Левски, които тренираха тук, останаха много доволни. Ние обаче трябваше да похарчим 60 000 лева за възстановяване на терена, а в общината влязоха 5 хиляди.