След драматични обрати, съдебни спорове и частични избори, средецкото село Факия вече е с нов кмет. Това е Вълко Бинбелов. Той е наследник на прословутия Бинбелов род и след дълги години в София се завърна в селото на предците си, за да го управлява. Блиц интервю на Gramofona.com

Г-н Бинбелов, Вие напуснахте София, за да се кандидатирате и станете кмет на Факия. Лесно ли се взима такова решение? Да напуснеш големия град, за да се върнеш на село?

Не е много лесно, предвид че моето семейство е там. Децата са ми там. Но времето показа, че трябва да се върна. Особено, след като загубих с два гласа.

Тогава видях настроенията в селото, видях огорчението на хората, които гласуваха за мен, но не успяхме да спечелим. За това и реших да обжалвам пред съда резултатите. В това време още повече се амбицирах и сега съм 100% сигурен в решението си.

Не съжалявам, че се върнах на село. Още повече, че сега вече виждам и радостта на хората, след като успяхме да спечелим.

А вашите близки какво казват? Как ще съчетавате кметуването и семейството?

Моите синове вече са големи, те имат свои семейства, имам и внуче дори. Жена ми със сигурност ще дойде, но първо ще трябва да стегна семейната къща, защото в момента живея в къщата на дядо ми, а тя има нужда да се пооправи.

Кое е първото нещо, с което ще се захванете като кмет на село Факия?

Много искам да променя манталитета на хората, ако е възможно. Да им покажа, че ако по-малко се мразим ще е по-добре.

Това не важи само за нашето село, но ние тук живеем 200-220 човека. Аз вече 6 месеца съм там и не знам как едни хора до вчера са били приятели, а днес се мразят.

А това са хора, от които много неща зависят, защото това са богатите хора на селото. Когато те се карат, нещата не вървят. Ще се опитам по някакъв начин да ги обединя, за да потръгнат и нещата във Факия.

Как искате да видите Факия в края на мандата си?

Изкосена, чиста. Без трева по площада и с чисти кофи. Както е в Несебър и Поморие. Искам да го направим и при нас. Ние не сме туристическо село, но пък защо да не станем? Все пак бежанците няма да са вечно.