Фатме Рамадан е на 37 години, родена в руенското село Каравельово. Завършила е средното си образование в Професионална гимназия по химични технологии „Акад. Н. Д. Зелинский“ в Бургас. Има придобита бакалавърска степен по неорганични и химични технологии в ''Проф. Д-р Асен Златаров”, както и магистърски степени по специалностите „Технология на водата”, „Стопанско управление” и „Екология”.

През 2010 година е завършила училище за политика „Димитър Паница” и летен университет по демокрация към Съвета на Европа в Страсбург. Има стаж в Европейския парламент.

Била е ръководител на лабораторията в  едно от най-старите предприятия в България за добиване на сол „Черноморски солници” АД и старши-експерт в Общинска служба по земеделие в Руен. Към настоящия момент работи като учител по биология и химия. Младата дама е новият депутат от ДПС-Бургас  в 47-ия парламент. Блиц интервю на Грамофона нюз с Фатме Рамадан.

Г-жо Рамадан, Вие сте изненадата на Движението за права и свободи в Бургаска област. Каква беше първата Ви реакция, когато разбрахте, че сте избрана за народен представител?

Лично за мен изненадата, че ДПС излъчва трима народни представители от Бургаска област в новия парламент, е голяма. Това не се беше случвало от парламентарните избори през 2005 година.

Винаги съм била сериозна спрямо нашите избиратели и партията, в която членувам от доста години. Виждайки резултатите сега, първото нещо което си помислих, е колко голяма е отговорността, която поемам оттук нататък. Да, осъзнавам тази отговорност и смятам, че с действията си и работата занапред, ще я оправдая.

Кои ще са първите Ви приоритети като депутат?

Каузите на Движението за права и свободи са много и ще се постараем да ги изпълним. Заедно с моите колеги ще се опитаме да разрешим общозначимите проблеми във всяка една сфера на живот в Бургаска област.

Какво бихте казали на избирателите си в региона и на ръководството на Движението за права и свободи?

Искам да благодаря на всички избиратели на ДПС в областта както за подкрепата през годините, така и за тази на изминалите избори. Ще оправдаем доверието на всички, които ни подкрепиха!

На ръководството на партията благодаря сърдечно, че даде възможност и път на младите в лицето на водача на листата ни, г-н Севим Али. Както знаете, цялата ни листа, беше съставена от активни, образовани и енергични кадри и бе една от най-младите в цялата страна.

Какво е семейното Ви положение и как реагираха най-близките Ви на новината, че сте един от 240-те новоизбрани народни представители на България?

Омъжена съм, с едно дете. Моето семейство винаги ме е подкрепяло и всички мои близки са били до мен през дългите години, в които съм в активната политика на Движението за права и свободи.

Каква ще бъде Фатме Рамадан в Народното събрание?

Фатме Рамадан е една обикновена жена, която обича да помага. И в Народното събрание ще бъда такава, каквато винаги съм била досега в отношенията си с близките, колегите, приятелите - ще продължавам да помагам на хората.

Снимка: Личен архив