Николай Малинов е председател на партия „Възраждане на отечеството”. Готови ли са политиците от проекта за предстоящите парламентарни избори и как ще участват във вота през април? Блиц интервю на Грамофона нюз

Г-н Малинов, в какъв формат ще се явите на изборите на 4 април?

Още в деня на моя избор за председател на партия „Възраждане на отечеството”, който бе през миналата година, конгресът на партията взе решение, че ще се явим самостоятелно. Решихме, че трябва да заявим ясно, категорично и запомнящо се нашите цели, задачи, виждането ни за развитието на България, така че да бъдем по-категорично чути от обществото.

Имаше ли партии или политически формации, които Ви поканиха да участвате в коалиция с тях?

Има много партии, с които водим такива разговори. Принципно сме открити за коалиционни споразумения и в момента текат такива преговори. Ако някоя политическа сила пожелае да  подкрепи преди всички нашата платформа дали с личности, или с възможности, не възразяваме да дойде при нас.

Ето, например, вече сме се разбрали с председателя на  „Нова сила” Антон Сираков. Той ще бъде водач на една от нашите листи и по този начин ще заяви подкрепата си.

Кои имена ще видим в кандидат-депутатската листа и кой ще е нейният водач за Бургаския регион?

Засега сме се концентрирали върху регистрацията в Централната избирателна комисия /ЦИК/, тъй като съвсем наскоро бяхме регистрирани за частичните избори на 28 февруари.

Ние досега не сме участвали самостоятелно на избори и за нас това е сериозно предизвикателство от всяка една гледна точка. Веднага след регистрацията в ЦИК ще се концентрираме и върху листите. Водач на бургаската листа ще бъда аз. 

На какъв принцип ще бъдат избирани хората в листата?

За мен е много важно какво мислят структурите. Нашите координатори от Бургаска област ще излъчат своите кандидати и съм сигурен, че листата ще се подреди по начин, по който самите структури и хората ще преценят като най-полезни и най-добре за общите ни цели и идеи.

В предишен наш разговор бяхте казал, че в партия „Възраждане на Отечеството” има както хора с десни възгледи, така и такива с леви разбирания. Ще успеете ли да стигнете до консенсус по важни политически въпроси?

Ние имаме една триада от традиционни ценности  като силна държава и многополюсен свят. В интерес на истината различните хора по различен начин определят многополюсния свят, силната държава и традиционните ценности.

Аз не виждам проблем в това дали хората са леви, или десни. Нашите основни идеи са свързани основно с идеята за мир и сътрудничество между Изтока и Запада. Основният лозунг, с който тръгваме е, че България и Русия са по-силни, когато са заедно, както и Европа и Русия са по-силни заедно.

В тази връзка считаме, че трябва едно много сериозно преосмисляне в поведението ни в Европа. Смятаме, че малките нации трябва да имат своя глас. Ясно и категорично казваме, че сме против всякакви чужди военни сили и бази в страната ни и противопоставяне на България и Русия.

Тази тема трябва да е особено чувствителна за Бургас и региона. Черно море има обща граница и с Украйна, и с Русия, и процесите, които текат там, трябва да ни притесняват. Ние не трябва да забравяме, че на първо място е българският интерес.

Какво е мнението Ви за изборите по време на пандемия и честността на вота?

Честно да Ви кажа не съм голям специалист по технологията на изборите. Смятам, че условията, в които се намираме като законодателно отношение на държавата, не пречат на политическите партии да използват всички позволени форми за агитация. Това са плакатите, листовките, участията в медиите, електронните медии.

Доколкото разбирам е спорно до каква степен ще има концерти или по-големи политически мероприятия, но това далеч не са единствените форми за достигане на една или друга партия до хората. Важно е да кажем, че здравето на хората не бива да бъде на втори план.