Николай Димитров стопанисва от три години плажа в кв. Крайморие. За това време занемарената с години плажна ивица се превърна в едно от предпочитаните места за гостите и жителите на Бургас. От тази година Димитров вече е концесионер на плажа. Интервю на Gramofona.com

 

Сезонът официално тази година ще започне на 1 юли, но 1 юни всички плажове вече трябва да са готови да посрещат своите гости. Приключи ли подготовката на плаж Крайморие?

Плажът вече е готов и дори приема гости. Първите летовници откриха сезона преди няколко седмици. Ивицата е почистена, наредени са чадърите и шезлонгите. Тази година посрещаме с изцяло подменени чадъри. От 1 юни за сигурността на плажуващите тук ще патрулират две обходни двойки спасители.

Тази седмица се заговори за спасителите и по-точно за една идея, те да бъдат по един на пост или самите постове да се раздалечат и да бъдат на 150, вместо на 100 метра един от друг. Това няма ли да застраши сигурността на летовниците?

Аз бях един от инициаторите и все още съм на мнение, че за по-малките плажове не е необходимо спасителните постове да бъдат през 100 метра, както е в националните курорти. За по-малките плажове е нормално спасителните постове да бъдат на 150 метра разстояние.

В големите курорти като Слънчев бряг например, плажната ивица е поне 4 до 5 пъти по-широка от тази на плаж Крайморие, както и от много други плажове. На такава ивица има 4 до 5  пъти по-голямо струпване на хора.

Там е оправдано спасителите да са на разстояние от 100 метра. Важно е условията за водно спасяване да са съобразени с големината на плажните ивици и най-вече със струпването на хора на съответния плаж.  

А по колко трябва да са спасителите, за да има адекватна грижа? В момента наематели на плажове говорят за по един спасител на пост като ответна мярка за безплатните или по-евтини шезлонги и чадъри.

За да бъде адекватна грижата за летовниците, трябват по двама спасители на пост. Спецификата им на работа е такава, начинът на спасяване предпоставя на пост да бъдат по двама човека. Много е трудно, да не кажа невъзможно, да е по един спасител.

Просто спасителите няма да могат да си вършат работата и ще рискуват както живота на летовниците, така и собствения си живот. При инцидент в морето трябва да са двама на пост. Понякога има ситуации, в които давещите са повече от двама. Тогава се прави организация и спасителите от съседните постове също помагат. Не мога да си представя ако има по един спасител на пост, как това ще се случи.

В последните дни отново се появиха снимки на багери по плажовете. Имаше случай и от Созопол. Това ли е единственият начин да се чисти?

Хората трябва да разберат, че ние наемателите и концесионерите имаме интерес да поддържаме плажовете в наистина добро състояние. Една пясъчна ивица няма как да се обработи качествено и да се възстанови след зимните бури, ако няма тежка верижна машина.

Това са стотици кубици пясък, които няма как да обработиш на ръка. Пясъкът се пресява, изравнява, за да е чист и приятен. Всички искат ивицата да е загладена, да е почистена и хубава, но това няма как да стане на ръка, без техника.

Този сезон ще бъде доста особен заради всички мерки за безопасност, които трябва да се въведат. За самата плажна ивица като че ли е лесно да се определят отстоянията и да има сигурност. Готови ли са обаче плажните заведения в Крайморие да посрещат клиенти?

Преди десетина дни стопаните на бургаските плажове имахме среща с кмета Димитър Николов, представители на данъчните, Регионалната здравна инспекция и Агенцията по храните.  Успяхме да изчистим всички моменти, които не ни бяха ясни.

Договорихме се и на един малко по-късен етап, когато всички плажни заведения са отворени, да извикаме институциите на място. Искаме да дойдат и ако имат забележки да ни ги кажат, за да можем да ги отстраним веднага. Всички ние искаме да спазваме правилата, но за това ни трябва и подкрепата на институциите.

Тази година заведенията на нашия плаж ще имат изнесен сървис. Около 50% от него ще бъде изнесен между чадърите. За това вече сме купили и достатъчно масички, които ще бъдат поставени до чадърите, за да могат хората да си разположат спокойно храната и напитките.

Все още има хора, които искат да са на плаж, но се притесняват да седнат в заведение. Много държа да уточня, че за масичките няма да се начислява такса. Те се поставят за удобството на посетителите.

Ние сме един от плажовете, който е избрал чадърите и шезлонгите да са платени, защото искаме да предлагаме качество, а това няма как да се случи ако услугите ни са безплатни.