Николай Димитров е концесионер на плажа в кв. Крайморие. Той беше един от малкото, които обявиха, че няма да предлага безплатни чадъри и шезлонги, защото държи да предлага  качествени услуги. Удачна ли се оказа неговата практика и какво ще предложи на утрешната среща с ресорния министър Марияна Николова – интервю на Gramofona.com.

Г-н Димитров, Вие бяхте един от малкото стопани на плажове, които отказаха да предоставят безплатни чадъри и шезлонги, защо?

Реших, че няма да давам безплатно чадърите и шезлонгите, защото съм заложил да предлагам на моите клиенти сигурност и качество. Много хора бяха скептично настроени и се съмняваха, че ако на плаж Крайморие услугите са платени ще имаме работа. В края на сезона напълно опровергах съмненията, защото всеки човек е готов да плати, когато знае за какво си дава парите. Аз заложих на това да съм честен и открит в подхода си към хората, вместо с хитринки да им вземам парите. Подобни неща водят до разочарование и обида.

В момента обаче се чуват идеи, че чадърите и шезлонгите трябва да бъдат безплатни и следващата година. Ще се съгласите ли?

Утре в Бургас има среща на туристическия бранш, на която трябва да присъства и министър Марияна Николова. Надявам се да коментираме темата и да бъдем чути. Трябва да има диалог. Тази година разговорът ни с министерството беше закъснял, но все пак го имаше и всеки наемател и концесионер можеше сам да прецени как да подходи.

Ето, сега се чува мнение от хотелиери, които искат да има зони за домашни любимци на плажовете. Хубаво е това да се съгласува и с нас, стопаните на плажовете, а не да се предлага през главите ни.

Много е важно всеки бранш сам да дава идеи. Ние най-добре знаем как да осигуряваме комфорт, сигурност и спокойствие на хората. Аз не разбирам от работата на хотелиерите и не правя предложения за тяхната работа. Вярно е, че министерството взима крайните решения, но нека всеки посочва мерките, които са работещи за неговия бранш.

А Вие имате ли конкретни идеи и предложения, които искате да коментирате утре с министър Николова?

Разбира се. Една от идеите, които искаме да обсъдим е за сигурността на неохраняемите плажове. Трябва да се помисли за механизъм, по който да се предлага първо най-близкия охраняем плаж да отговаря за това. Ние разполагаме с повече спасители, с техника за бързо придвижване и по море, а също така разполагаме с медицинско лице, което може да окаже адекватна помощ. Логично е при инцидент първо да потърсят нас.

Чуват се гласове и за категоризиране на плажните ивици. Мненията на наемателите и концесионерите като че ли не съвпадат по този въпрос?

Аз лично съм скептично настроен към тази идея. В един момент категоризирането на плажовете ще утежни допълнително и без това големите административни изисквания към нас. Да се съобразят изискванията за спасителните постове и медицинското обслужване с големината и натовареността на плажа, да. Но с категоризацията се налагат и цени върху услугите. Искат така да се формират наемните цени. При вече сключени концесионни договори, как ще се наложат новите цени? С анекси ли? Това не е правилно. При всяка една концесия ние разработваме т.нар. финансов модел на инвестиции. Посочваме за всяка една година какви са инвестициите, какви са очакваните печалби и залагаме критериите, по които ще работим. Ние сме си разработили финансовия модел и на базата на него сме спечелили концесията и сме сключили договор. Как ще ми променят условията при вече сключен договор и одобрени финансови параметри?

Хората сами категоризират с присъствието си даден плаж - дали си струва, дали е на ниво. От посещаемостта по-голяма категоризация няма. Отделно всяко едно заведение на плажа си има категория, има Син флаг, който гарантира чистотата на плажната ивица.

В края на летния сезон каква равносметка си правите?

Мога да отчета този сезон като успешен. Реално сезонът при нас, на плаж Крайморие, започна през юни. Въпреки че беше хладно, хората имаха нужда след извънредното положение да са навън и излязоха по плажовете.

Чисто финансово тази година имаме повече разходи заради мерките за безопасност. В същото време сме разположили по-малко чадъри и шезлонги, от които калкулирахме по-малки приходи. Намалихме с около 25% бройките им заради новите изисквания. Не мога да се оплача от сезона, но в чисто финансово изражение е по-слаб.

Но пък имаме един наистина много голям успех. За поредна година не допуснахме тежък инцидент на нашия плаж. Нямаме пострадал човек нито в морето, нито на сушата. За мен това е най-голямото удовлетворение, защото най-важна е сигурността на хората, които са избрали нашия плаж. Благодаря и на екипа, с които работим, че не допуснахме такива инциденти.