Несрин Узун е роден в село Добра поляна, община Руен. По професия е икономист, доктор по  финанси. Бивш депутат е от ДПС. Преди дни приключиха изборите за Европейски парламент, в които Движението за права и свободи също участва. Задоволителен ли е резултатът на ДПС, според Узун и стабилна ли е партията към днешна дата? Интервю на Грамофона нюз с Несрин Узун.

Г-н Узун, предполагам проследихте обстойно предизборната кампания на ДПС и изборния ден. Какъв е коментарът ви за резултата на Движението за права и свободи на евроизборите?

-  Правилно отбелязахте, че проследих и то с огромен интерес както изборите, така и кампанията на Движението за права и свободи, и то по-специално в Бургаска област. В тази връзка  кампанията и изборите могат да бъдат охарактеризирани с два основни пункта. Първият е, че на фона на общата предизборна кампания, която беше вяла и твърде невзрачна, ДПС се открои с много стегната и организирана кампания, която доведе до съответния резултат.

Не мога да не отбележа, че ДПС успя да възстанови по-голяма част от доверието, което беше загубило на последните избори. Това възстановяване на доверието, освен на добрата организация, се дължи най-вече на изключително силната кампания, която проведе местният актив. Хората от местните структури по села и квартали доказаха, че когато искат, могат да проведат доста сериозна кампания.

Какви бяха резултатите на ДПС от миналите европейски избори в сравнение с настоящите?

-  В Бургаска област на първите европейски избори , които бяха частични през 2007 година, ДПС имаше над 35 000 гласа и беше първа политическа сила в региона. На следващите европейски избори, които се проведоха след две години, партията спечели около 33 000 гласа и беше втора политическа сила след ГЕРБ.

На предпоследните европейски избори през 2014 година ДПС има над 25 000 гласа. Ако направим сравнение с предишни европейски избори, се забелязва спад в подкрепата за Движението за права и свободи, но това си има своето логично обяснение. От една страна загубеното доверие през годините, особено на последните парламентарни избори. Партията всъщност много добре знае какъв е проблемът и не случайно казах, че избирателят очаква решителни действия за отстраняване на грешките.  

Ще посочите ли кои са грешките?

-  Не смятам, че в момента аз съм човекът, който трябва да ги посочи, както и не смятам, че грешките трябва да бъдат изнесени в медийното пространство. Движението за права и свободи е достатъчно силна и професионална партия, която може да направи съответните анализи и да предприеме съответните действия до следващите парламентарни избори.

Вие сте участвал в много избори през последните години. Какво мислите за изминалата предизборна кампания и как се представиха опонентите ви?

 -  Извън тази, която водеше ДПС, аз не забелязах да се води някаква предизборна кампания въобще. Опонентите от основните партии разчитаха на изявленията, действията на своите лидери и на медийни изяви. Като цяло кампанията беше много вяла и невзрачна. Съответно и резултатите от нея са налице.

Тези избори най-общо могат да се характеризират с отказа на избирателя да гласува. Според мен, системните партии не можаха да обяснят важността на тези избори и важността всеки да участва в тях. Партиите се занимаваха с компроматна война, разчитайки по този начин, че отливът от едната партия ще отиде в другата партия.

Споменахте, че ДПС е успяла да възстанови голяма част от изгубеното доверие. Трудно ли се възстановява доверието сред избирателите?

-  Този филм съм го играл и знам, че доверието се възстановява много трудно. Всъщност с този резултат, който Движението за права и свободи постигна на тези избори, избирателят даде два сигнала към партията. Първият беше, че партията има грешки, които трябва да се поправят и вторият много ясен знак бе, че партията трябва с много по-решителни действия да отстрани тези грешки. Това е повърхностният прочит на възстановеното доверие.  

Стабилно ли е Движението за права и свободи към днешна дата? Носят се слухове, че в партията има известни брожения?

-  Наблюдавайки отстрани и познавайки партийния живот, не забелязвам брожения в партията, които да си заслужават коментар. Някой заблуден човек може и да си е повярвал и да се е опитвал да създаде в годините някакви проблеми, но партийният механизъм е бил толкова силен, че веднага отстранява грешките си.

След няколко месеца предстоят други важни избори - местните и името Ви вече се завъртя в политическите среди като бъдеща кандидатура. Обмисляте ли да участвате в предстоящия вот наесен?

-  На този етап нямам такова намерение, но то моето име в последните десет години, откакто не съм в политиката, постоянно се върти из политическите среди.  Много правилно обаче отбелязахте, че местните избори са много важни. От една страна те са важни, защото са подготовка за следващите парламентарни избори и проверка на настроенията на обществото. От друга страна местните избори са избори, които касаят най-пряко избирателите.