Комисар Николай Николаев е директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас. Какво трябва да знаем в сезона на пожарите и какво не трябва да правим в горещото време? Интервю на Грамофона нюз.

Комисар Николаев, август ли е най-критичният месец за големи пожари?

Най-интензивният период в годината откъм пожарите е от първата-втората седмица на август до края на септември. Обикновено август се появява много силен вятър, тогава започва приготвянето на зимнина и приключва жътвата, макар да не се палят стърнища. Това са периодите, когато възникват най-много пожари, които и най-бързо се разпространяват.

Какво трябва да не правят хората в горещото време през следващите дни?

Нека се въздържат следващите няколко дни от палене на открит огън, ползване на туристически газови бутилки, правене на барбекю и изхвърляне на неизгасени цигари. За съжаление това са основните причини, поради които много бързо възниква един пожар.

И нещо много важно - при най-малкото съмнение за пожар, незабавно се обадете на Спешния телефон 112.

Подготвени ли са обикновените хора за по-големи пожари?

Хората ни помагат много. Идват, питат и успяват да помогнат на определените места. Много са внимателни и се опитват да гасят пожарите, за което сме им изключително благодарни. С тяхната подкрепа се справяме много по-бързо с възникналите ситуации.

И ние винаги сме по-внимателни към тях, защото те не са екипирани и ги пазим, за да не пострада някой. Благодарим и на доброволците, които също участват в гасенето на пожари. Те са обучени, притежават нужните предпазни средства  и знаят какво трябва да правят. С нас те са провеждали различни занятия. Това са хора, които ние познаваме и с които сме тренирали.

Кое най-много затруднява работата на пожарникарите?

Бързоразвиващият се пожар е изключително опасен, особено когато има вятър и той бързо сменя посоката си. Приканваме още веднъж хората да бъдат много внимателни, за да избегнем пожарите. А при възникване на такива, максимално бързо да се обадим на Спешния телефон 112, за да се реагира много бързо преди пожарът да се развие на още по-големи площи.

С колко екипа огнеборци разполагат пожарните в региона?

Във всяка община на дежурство има различен брой екипи. В момента, в този период е създадена организация за повече екипи на смяна. Организирали сме се така, че в рамките на минути допълнителни екипи да се явяват в пожарната. От десетина минути до час, в различните общини, идват още един или два екипа. В момента на територията на община Бургас на дежурство има пет екипа огнеборци.

Тогава, когато в пожарната остане един екип, веднага се вика допълнително още един. В Несебър има два-три екипа на дежурство на ден. Когато излязат, се викат допълнителни, както се случи и вчера, и днес. В общините Приморско и Царево имаме по един екип на дежурство. И там, когато те излязат на терен, се викат още екипи, да се реагира веднага.