Д-р Евелина Иванова е един от водещите бургаски диетолози и медицински консултанти по хранене и диетика. Завършила е висшето си образование в Медицинския университет във Варна, а в сферата на здравеопазването работи от 25 години. Интервю на Gramofona.com с д-р Иванова по поредната важна и актуална тема – как да си помогнем сами при проблеми с наднорменото тегло и как  да се храним здравословно.

Д-р Иванова, винаги сте казвала, че движението е едно от важните неща, за да бъде човек здрав. Какво друго трябва да правим, за да се чувстваме добре?

-  Здравословното хранене и редовната физическа активност помагат да се справим със стреса и неговите последици за организма. Стресът в ежедневието при някои хора води до преяждане или липса на апетит, което е отклонение в хранителното поведение. Стресът води още до умора, депресии, липса на желание за допълнителен вид активност, както и социална изолация.

Как да преборим най-лесно стреса?

-  Полезните съвети срещу стреса са много, а един от най-важните е достатъчното количество качествен сън. Един средностатистически зрял човек се нуждае от 7-8 часа сън на нощ. Идва ред на здравословното хранене и ежедневната активност. Тя се изразява в правене на 10 000 и повече крачки на ден.

Важно е да правим медитативни и дихателни практики, които да бъдат съчетани с мускулна релаксация. Разходките на открито и прекарването на свободно време в компания също борят ефикасно стреса.

Мога да ви препоръчам и да се заемете с ново хоби или всяка дейност, която да „разпалва” интереса ви. Не пропускайте редовните кратки почивки, като ги разпределите през целия ден. Обичайте себе си, ближния, близките. Бъдете в хармония със себе си и заобикалящия ни свят.

Д-р Иванова, с какво, кога и как да се храним?

За да оптимизираме здравето си на база балансиран живот в хармония с природата ни има няколко фактора, които са от значение за здравословната диета:

  • Лека вечеря от лесни за храносмилане храни;
  • най-обемното хранене за деня да е на обяд с разнообразие от топли, готвени храни;
  • прием на вода /с джинджифил и лимон/ или билкови чайове през целия ден;
  • избягване на храни, които са силно преработени, опаковани или консервирани;
  • движение, движение, движение
  • използване на сезонни, пресни, качествени продукти. Още Хипократ е казал: „Нека природата бъде нашето лекарство!“ и „Медицината е изкуство да се подражава на лечебното въздействие на природата!“
  • поддържането на здравословно тегло може да включва поведенчески, психологически, медицински компоненти или комбинация от тях според индивидуалните нужди.

Ако искате лична консултация за правилно и здравословно хранене, може да я направите в кабинета на д-р Евелина Иванова „Активни и здрави”, който се намира в ДКЦ 2, к-т 110, гр. Бургас, бул. „Демокрация” 94. За запазване на час при специалиста: 0887 313 849.