Настимир Ананиев е роден в София. Има две висши образования – едното е от Грифит Колеж в Ирландия, другото от Американския университет в България. Завършил е престижното училище Кенеди в Харвардския Университет. Бил е маркетингов директор за Централна и Източна Европа на най-големия частен колеж в Ирландия. В момента е предприемач и се занимава със собствен бизнес. От 2014 г. влиза активно в българската политика, след като е избран за народен представител в 43-то Народно събрание, а впоследствие става председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщенията. Ананиев е първият българин, който оглавява Политическия комитет на Централноевропейската инициатива, където членуват 18 държави от Европа. От 2018 г. е председател на партия Волт България.

Г-н Ананиев, кои са основните предизвикателства пред държавата в момента?

- За съжаление, България е икономически и политически завладяна от кръгове с различни интереси. Те защитават предимно своите позиции и не се вълнуват от всекидневните проблеми на обикновения българин. Все повече хора осъзнават, че макар и на теория да живеем в демократична държава свободата ни е силно ограничена. Виждаме как хиляди пенсионери са обречени на мизерия. Нямат пари за храна и лекарства, въпреки че са работили в продължение на десетки години.

Свидетели сме и на това как държавата постоянно мачка семейния и микро бизнес, които би трябвало да са в основата на икономиката на една развита страна членка на Европейския съюз. Един от най-големите проблеми на обществото ни е и здравеопазването, в което продължават да се изливат милиарди, но качеството не се подобрява.

Можем ли да кажем, че у нас здравната система е на европейско ниво? Не, не можем. Друг проблем е възнаграждението у нас - и то не е на европейско ниво. Много хора казват: „Не виждаме алтернатива! Няма за кого да гласуваме!“. Но това не е вярно! Европейска партия Волт е алтернативата на досегашния модел на управление!

Бяхте първата партия, която алармира за готвения саботаж срещу преференциалния вот и организирахте протестите пред Народното събрание, обединявайки демократичните сили.

- Да, наистина Европейска партия Волт беше първата, която сигнализира, че се готви саботаж срещу преференциалния вот. И не само това, още преди гласуването на спорните промени организирахме протест пред Народното събрание, с което обединихме демократичните сили. Успяхме да защитим правото на свободен избор на гражданите и да попречим на някои партии да наредят безпроблемно листите си.

По този начин щяха да дискредитират избирателната система и демокрацията като цяло. За щастие, премиерът се вслуша в съвета ни и нареди промените в Изборния кодекс да бъдат оттеглени. Това обаче не решава останалите проблеми. Волт е категорично за въвеждане на машинно гласуване, което ще ограничи евентуална манипулация на вота.

Политическият съвет застава твърдо и зад идеята за електронно гласуване, което ще даде възможност на много българи в чужбина да участват активно в изборния процес. Представете си 2 млн. българи в чужбина да имат възможност да гласуват електронно. Те ще са най-голямата партия, която може реално да промени случващото се в страната.

С какво Волт е по-различна от другите партии в България?

- Волт е първата паневропейска партия. Какво означава това? Досега статут на европейска партия получават единствено европейските семейства. Това са ЕНП, АЛДЕ, ПЕС, и още няколко. Важно е обаче да се отбележи, че те реално не са една партия. Те са семейство, в което могат да влязат много партии от различни държави. Точно това е уникалното на Волт.

Ние сме партия, която работи с една структура, която има едни европейски цели и вече на национално ниво политиките се свеждат до особеностите на самата страна. В момента Волт има структури във всички европейски страни, включително Албания и Швейцария, а в 11 държави от ЕС имаме и регистрирани партии.

Едно от основните предизвикателства е да покажем на хората колко важен е всеки регион от Европейския съюз. Вярваме в идеята за единна Европа, която в близкото бъдеще да се трансформира във федеративен модел. Именно такъв е бил и замисълът на бащите основатели на Европейския съюз.

Друг уникален факт е, че Волт дава възможност на всеки да се включи в местната организация в различните държави. Например - в Германия има над 300 хил. българи, които могат да се участват в партията и на местно ниво да представляват българската диаспора, влизайки в листи за различните видове избори. Така ще могат да представляват общността, но и да помагат на България, когато се наложи.

Как Волт ще подобри живота на обикновения гражданин?

- Важно е хората да разберат, че единственият начин да си върнем държавата е чрез европейските лостове. Демократичните ценности на съюза гарантират, че нещата и в България могат да се случват по един прозрачен начин, в чиято основа е мисълта за обикновените граждани, които си плащат данъците и се надяват на по-добър стандарт на живот, сигурност, здравеопазване и всякакъв вид други публични услуги.

Не можем да отречем, че ЕС се нуждае от реформи. За съжаление, Брекзит обаче извади на повърхността ширещият се популизъм и манипулация. Оказва се, че много граждани не познават механизмите на ЕС, не знаят, че всъщност Европа прави толкова много неща за България. Понякога хората стават жертва и на фалшивите новини, които ни заливат всеки ден и засилват евроскептицизма.

Истината обаче е, че Европа предоставя много лостове, които са свързани с права, с начин, по който може да се достигне до проблема на всеки един. За нас е много важно българите да се почувстват европейци. В момента не е така. Няма го европейското самочувствие, което всеки българин заслужава.

Няма го нормалният, достойният живот, който хората очакват.

Съвсем скоро ще бъде избран и главният прокурор на Европейския съюз, в чиито правомощия ще влизат разследвания на злоупотреби с еврофондове. По този начин ще спре изтичането на милиони евро, които биха отишли за подобряване живота на обикновените граждани.

Едно от предложенията на Волт България е кметовете да кандидатстват директно за еврофондове без да минават през министерствата. Така ще се намали раздаването на средства между "наши хора". Важно е да има конкуренция и прозрачност.

Разбрахме, че Вие сте водачът на листата на Волт за евровота. Докъде стигнахте с подготовката за изборите?

- Изграждаме структури в големите градове от страната, където имаме все повече симпатизанти и членове. Освен това Волт беше първата партия в България, която представи своите кандидати за Европарламента. В листата има няколко уникални елемента. Политическият съвет е убеден, че е успял да постигне отличен баланс, в нашата листа се редуват мъжете и жените. Възприехме този европейски начин, който е задължителен в повечето страни в Европа.

Сред нашите предложения изпъкват едни от най-добрите адвокати по европейско правосъдие - Мартин Граматиков, Светла Миланова и Борислав Тасев. Освен тях има предприемачи, директор на училище, студентка, търговец и пенсионер. Наш кандидат е и експертът по вътрешен пазар и икономика Златимира Цолова, която има дългогодишен опит в Европейската комисия и Европейския парламент.

Направихме дори революция и по друг показател. За първи път партия у нас издига чужденец за представител в Европарламента. Става въпрос за холандеца Дани Ван Сантен, който от 3 години живее и работи в София. Тази година той ще се ожени за българската си приятелка, с която планират да създадат голямо и щастливо семейство тук, в България.

Идвайки от държава с много висок стандарт на живот, Дани вижда многото нерешени проблеми пред обществото, въпреки че сме членове на Европейския съюз повече от 12 години. Неговите приоритети и усилия са насочени към изравняване на стандарта на живот със Запада, качеството на изгражданата инфраструктура и развитието на микро и семейния бизнес.

В началото на март представихте бургаското си попълнение в листата. Изборът Ви и тук е нестандартен - бивш плувец, работещ в сферата на търговията. Защо се спряхте на него, повечето партии залагат на разпознаваеми лица?

- Ивайло Илиев е млад човек със сериозни спортни постижения. Целият му живот е преминал в Бургас, създал е вече свое семейство тук и вижда бъдещето си именно в този град. В него има дисциплина, спортен хъс, а и амбицията му е да работи активно за привличане на европейски инвеститори и по-конкурентноспособна бизнес среда. Все неща, от които Бургас има нужда, така че бургазлии ще могат да го подкрепят преференциално.

Какви са нагласите на европейците към партията и има ли реален шанс Волт да се намеси в политиката на ЕС?

- Волт Европа се приема изключително добре навсякъде. Партията се асоциира с новия импулс, който иска да засили ролята на Европейския съюз. Не случайно все повече анализатори прогнозират, че Волт Европа ще е една от изненадите на предстоящите избори за европарламента през май. Нашата цел е да създадем група в Европарламента, чрез която да влияем директно на важните решения за бъдещето на съюза.