На 13 и 14 май ще се проведе Фестивала на зелениката, който по традиция се организира от природен парк „Странджа“. Какво ще могат да видят туристите, какви изненади ги очакват този уикенд в село Варвара – интервю на Gramofona.com с директорът на ПП „Странджа“ инж. Румяна Костова-Цвяткова.

Инж. Цвяткова, Фестивалът на Зелениката е едно от чаканите събития, което събира много любители на природата. Колко гости очаквате тази година?

Очакваме на 2000, до 3000 туристи. За първи път фестивалът ще се проведе в село Варвара, така че очакваме и посетители, които си харесват самото селище. Тази година то отбелязва 110 години от основаването си. Освен това сме подбрали мястото така, че да има гледка към морето. Тук морето, планината и гората се прегръщат и е наистина много красиво. Ще има невероятни гледки, хората ще се насладят на невероятната природа на Странджа.

Всяка година програмата на Фестивала е доста богата и разнообразна. С какво ще изненадате посетителите на 13 и 14 май?

Както всяка година ще има фолклорни състави, които ще представят музиката на Странджа. Фестивалът започва точно в 10 часа с химна на Странджа „Ясен месец“. Ще има кулинарен конкурс за най-вкусна странджанска гозба, базар със странджански продукти – ястия, напитки, манов мед, който се създава само тук. Подготвили сме игри за семействата, в които ще могат да се включат както родителите, така и децата.

Поканили сме също така останалите 10 природни парка. Те ще представят техните защитени местности и забележителности. Подготвили сме игри за най-малките, чрез които ще научат повече за гората и животните, какво не трябва да правим в гората и какво трябва да носим.

Колко са маршрутите, които тази година сте подготвили?

На 13 май ще има четири маршрута. Два от тях са по-кратки, те ще са удобни и за деца, и за хора, които не издържат на дълги преходи. Другите два маршрута ще са по над 10 км.

На 14 май също ще има два маршрута. Единият отново е по-кратък, а другият ще е над 15 км. Това ще е преход за напреднали.

Къде ще могат туристите да видят зеленика в момента?

Зеленика около Варвара може да се види само на единия маршрут, защото около селото няма голямо находище. Тези, които искат да се насладят на цъфналите храсти зеленика, могат да отидат към село Кости и резерват Силкосия. Другото ни място е Царството на зелениката - село Кондолово. Там не е необходимо да имате водачи, пътеките са маркирани и не може да се загубите.

А до кога цъфти зелениката и колко време още можем да я видим?

Зелениката цъфти през месец май. Сега в момента има цъфнали храсти, а в по-усойните места започва да цъфти малко по-късно, така че до края на месеца ще има цъфнала зеленика. Случвало се е и на 1 юни да видим храсти с цвят. Така че хората могат и другата седмица да посетят Странджа и да се насладят на гледката на виолетовите цветове.

В последните години забелязваме нещо необичайно. Заради меката зима зелениката цъфти по два пъти в годината. Това проблем ли е?

В последно време заради климатичните промени има зеленика, която цъфти много по-рано. За съжаление нямаме наблюдение какви са пораженията. Виждаме, че на места започва да съхне. Зелениката е подлес, тя е вечнозелен храст, който е под дърветата. Така че, там където е по-сухо или е изложена на повече слънце наблюдаваме, че леко започва да съхне. За щастие, там където е типичното ѝ място – по доловете, където е сенчесто и влажно, няма поражения. Надяваме се тези промени да не се отразят съществено на зелениката и да не я изгубим като ендемит в България.