Тодор Йосифов е председателят на Национално сдружение „Младежки Глас“. За шеста поредна година организацията проведе в Бургас благотворителен коледен бал. Тази година каузата, около която се обединиха организаторите е оборудването на кабинети за първа долекарска помощ в четири бургаски училища. Интервю на Gramofona.com с Тодор Йосифов.

 

Тодор, събрахте 5 100 лева от поредния благотворителен бал на Младежки глас. Трябва ли да се помага?

-  Смятам, че винаги трябва да се помага. Младежки глас ще продължава да прави това с нашите партньори и приятели.

Винаги говорите за младите хора. Как мислите, че те ще променят ситуацията в държавата към по-добро?

-  Коледният бал е доказателство, че младите хора могат. Младите хора могат да бъдат настоящето, защото историята го е доказала. Винаги един ден идва ред на младите, а нашата цел е тези млади хора да бъдат подготвени, адекватни и да могат самостоятелно да вземат решения на база на опита, който са натрупали. Нашата мисия е да докараме опит във всяка сфера на дейност на нашите членове и на младите хора в България.

Смятате ли че успявате и как се възприема това от хората?

-  Резултатите са видими. Нямаме семинар, обучание или акция някъде в страната където залите да не са препълнени с млади хора. Трябва да има и преимственост между поколенията, младите да трупат опит, да бъдат подкрепяни и адекватно да вземат своите решения.

Какви проблеми споделят с вас те?

-  Младите се интерсесуват от абсолютно всички теми в обществото, почти всеки ден някъде в страната имаме събрание или обучение, на което идват нови и нови млади хора. Казваме, че организацията е от 10 000 души, но тя всъщност от месец е близо 11 000 души. За нас е много важно до колко млади хора ще стигнем, които имат различно мнение.

Не е хубаво младите хора да мислят еднакво, а е хубаво когато има различни мнения и те се обединяват, за да постигнат дадена цел. Младите споделят ежедневния си опит, защото  така помагат на останалите си връстници в страната. Младежки глас е мрежа, която предава различния опит от един на друг из цялата страна. Затова и организацията е най-голямата в България.

Казахте че към днешна дата Младежки глас наброява 10 000 души. Към колко се стремите да се повиши бройката?

-  Когато учредихме Младежки глас през 2007 си поставихме за цел да съберем 50 души до края на годината, за да си разпределим задачите. Стигнахме до 200 и това надхвърли очакванията ни, а през годините растяха с хиляди. За нас броят не е на всяка цена, важно е да се постигат каузите.

Колко души са в бургаската структура?

-  Като областен клон на организацията имаме близо 3000 души, които са основата, защото организацията тръгна оттук.  Във всеки град имаме между 200 и 800 души,  имаме структури в села и различни общини. Продължаваме да се разширяваме и международно, тъй като имаме членове, коиито са студенти в чужбина и се занимават с нашите международни контакти.

Може би през 2017 година ще станем свидетели на приема на Младежки глас в ООН. Това ще е третата българска организация в последните 20 години, която ще бъде приета. В момета сме в мониторинг и всички наши дейности се наблюдават. Това ще бъде поредното доказателство, че младите хора в България имат потенциал. Това са нашите каузи и цел.

Снимка: Младежки Глас