Гергана Станчева е носителка на титлите „Мисис България 2022“ и „Първа дама 2023“. Тя е на 27 години от град Ямбол. По идея на красивата българка от няколко година се създават пейки за по-удобно кърмене и преповиване на бебета. Интервю на Gramofona.com.

Г-жо Станчева, участвали сте в много конкурси. Последно бяхте специален гост в журито на „Мисис Черно море”. Какво ви е мнението за този конкурс, който се провежда за първи път в Бургас?

Направи ми впечатление, че конкурсът протече по невиждан за мен начин, защото присъстваше много от личността на организатора. Йордан Бъчваров е голям артист и си личи почеркът му във всичко - в сценария, в декорите, в самия конкурс, в мястото където се проведе. Организацията е на много високо ниво.

Излезе информация, че сте прекратили участието си в „Мисис Вселена”. Каква е причината?

Здравословна е причината. Имам желязодефицитна анемия, която възпрепятства дълги пътувания. Това е основният мотив да не мога да присъствам на този конкурс, който се провежда през ноември в Дубай.

В момента с какво се занимавате?

В момента се грижа основно за дъщеря ми и същевременно подкрепям няколко благотворителни каузи. Моята лична кауза е „Подкрепа за кърмене”. Имам отворена фондация, която се занимава изцяло с поставянето на пейки за кърмене и преповиване на бебета.  Фокусът е да се популяризира кърменето на обществени места и да има подкрепа на кърмачките от околните.

Срещате ли подкрепа при тази инициатива, защото има хора, които тотално отхвърлят кърменето на открито?

Вече две години се занимавам с тази кауза. Навсякъде ме посрещат топло и с разбиране. Имам одобрението на кметовете на общини, на областните паркове. Много майки се свързват с мен и правят дарения сами. С тези средства ние изграждаме и монтираме пейки за кърмене. Вече има такива в Ямбол, Кабиле, Сливен, Русе, Пловдив. Предстои монтиране на пейки в Казалнък и Чирпан.

Ще има ли и в Бургас такава пейка?

Да и в Бургас ще бъде монтирана такава пейка съвсем скоро. Тя е от средствата събрани от конкурсите „Кралица Бургас” и „Мисис Бургас”. Пейката ще бъде с модерен дизайн, ще бъде нещо, което до сега не сме виждали.  Очаква се тя да бъде поставена в Морската градина.

Ще Ви видим ли на участие скоро в друг конкурс?

Съвсем скоро предстои да изберем новите „Мисис България”.  В края на октомври ще предам своята титла и корона на новата избранничка. Занапред все още нямам предвидени участия, но активно се занимавам с фотосесии, работя като модел, така че  ще ме виждате отново.