Да си майка на 3 деца в наши дни е смело и достойно за уважение решение. Дни преди старта на „Световната седмица на кърменето 2016“ в Бургас ви срещаме с една забележителна дама- Мелине Бакърджиева, която заедно с грижите около трите си деца, намира време и да помага на околните. Мели, както я наричат всички, които я познават е първият в Бургас консултант по кърмене. Тя е човекът, който ежедневно и напълно безвъзмездно помага на много майки да преодолеят проблемите и предизвикателствата поставени от новата житейска роля. За работата като консултант по кърмене, за интересните събития, които предстоят в Бургас от 1 до 7 август и за други „майчини тревоги“ Мели отговаря с присъщите за нея позитивизъм и добронамереност. 

 

Какво е за теб да си консултант и как реши сред множеството ангажименти да се захванеш с тази мисля понякога изтощителна задача?

- Да стана консултант за мен беше нещо, което ме вълнуваше и ми доставяше удоволствие. За това преминах обучение и изпит, който ми дава правото да бъда доброволен консултант по кърмене към Национална асоциация “Подкрепа за кърмене”. Радвам се, когато успявам да помогна на майка да преодолее проблема си, да й помогна да намери решение за нейната ситуация, така че тя и нейното бебе да са добре и щастливи.

Ти самата кърми ли?

- Кърмих, да, и продължавам да кърмя. В началото с първо дете кърменето изглежда неясна мисия. Предполагам много майки като мен са си казвали “да кърмя поне месец”, после – “до шестия месец”, после – “дали ще мога да кърмя до годинката?”. Разбрах, че това зависи само от мен и бебето ми. С второто ми дете увереността вече беше голяма. Преминала съм през различни трудности в кърменето и знам, че почти всичко е преодолимо. Нужни са желание, подкрепа от близките, помощ и информация, когато майката има нужда да реши проблем или се чувства несигурна. Затова реших да стана консултант, за да помагам на майките.

Tърсят ли те често за съвет?

- Има дни, в които ме търсят 3-4 майки, по телефона и във Фейсбук. Понякога се случва и няколко дни да нямам търсения. В Бургас вече сме 3 добровнолни консултанта и майките имат по-голям избор в това, на кого да се обадят.

Организираш често събития за насърчаване към кърмене. Кърми ли съвременната  жена?

- Всеки месец организираме кърмачески срещи. Лятото в морската градина, зимата – на закрито уютно местенце. На тях обсъждаме това, което вълнува майките, проблемите и решенията на ситуациите свързани с кърменето и бебетата им. Жените, които кърмят, понякога имат нужда от по-голяма подкрепа от близките си и обществото. Тогава ще се чувстват по-спокойни  и уверени, ще кърмят по-продължително децата си.

Темата „кърмене на публично място“ продължава да е в дневния ред на обществото. Мислиш ли, че хората свикнаха с това да виждат на публични места майки, които кърмят децата си? Какво е твоето отношение?

- Не съм срещала неодобрение, а често ми се е случвало да кърмя на открито. Дори това да се случи, околното мнение не ме притеснява. Когато майката кърми, тя храни бебето си и това е напълно нормално.

Седмицата от 1 до 7 август е обявена за  Световна седмица на кърменето. В Бургас сте запланували много интересни събития.  Разкажи ни.

- Тази година консултантите в Бургас имаме нови попълнения и затова програмата ни ще е много наситена. Община Бургас също се включи в някои от събитията. Почти всеки ден имаме организирани дейности – срещи с майки, рисуване на бременни коремчета, поход в подкрепа на кърменето, изминаване на дистанция от 5 км от майки с колички, кърмене на открито... Цялата програма може да намерите във Фейсбук – “Бургаски кърмачески срещи”.

Кои са основните проблеми, с които се сблъсква жената, когато дойде момента за кърмене?

- Проблемите са най-разнообразни. Несигурност, че кърмата е достатъчна, разранени зърна, препълнени гърди, запушване на млечно каналче, търси се информация за захранване и отбиване.

Как се гледат 3 дечица в България, днес?

- С желание! Много любов и търпение.

Има ли нещо, което искаш да кажеш на бъдещите майки, да посъветваш?

- Да се чувстват уверени и спокойни, да слушат вътрешния си глас, а когато имат нужда от информация, помощ и подкрепа винаги могат да потърсят консултант по кърмене.