Мая Манолова е лидер на „Изправи се.БГ” и бивш омбудсман на България. Формацията й ще е част от новото обединение на левите сили „Левицата”. Каква ще е ролята му в политическия живот и до колко левите ще го припознаят? Интервю на Грамофона нюз

Г-жо Манолова, на къде върви Левицата в предстоящия й нов формат?

Към обединение. Не е нормално най-бедната държава в Европа, с най-голяма ножица между богати и оцеляващи, да няма водещо представителство на левите партии. И в законодателната, и в местната власт виждаме, че лявата партия в парламента е пета сила, т.е. тя не е сила, а лесно заобиколим фактор.

Политическите кризи показват едно, че само чрез обединение може да има истинско представителство на големи социални групи, на младите, на работещите, на пенсионерите, чиито интереси в момента никой не защитава. Обединението на Левицата се налага заради ситуацията в страната и заради това, че традиционна социалната база на левицата е поставена без закрила.

Политици от левите формации коментираха, че обединението трябва да стане веднага и да не се губи никакво време. Защо се бърза толкова много?

Да, това е така, защото предсрочните парламентарни избори чукат на вратата. Те ще бъдат тест за местните избори. Не случайно и хартиената коалиция в парламента още отсега измени изборния кодекс с една цел – да получат силен резултат чрез манипулации ГЕРБ и ДПС с изпълнението на мократа поръчка от страна на ръководството на БСП. Но те искат силен резултат на парламентарните избори, което да им осигури предимство и на местния вот. За нас е ясно, че тази подготовка трябва да започне още сега.

Евродепутатът Петър Витанов каза, че в Европа управляват много леви политици. Защо у нас не е така?

Заради монопола, който имаше БСП в продължение на десетилетия. Когато тя загуби достоверност като лявата партия, партията на мира, на солидарността, на справедливостта, загубата на 700 000 гласа на практика доведе до срив и до превръщането на БСП в лесно заобиколим фактор. Това може да бъде компенсирано с връщане на левицата към темите на хората и обединението е средството, с което да постигнем по-добри резултати.

Отиваме на избори след невъзможността на БСП да състави кабинет. Кой какви грешки допусна?

Самото решение на ръководството на БСП Нинова да покани Борисов и ДПС на разговори за кабинет е предателство спрямо левите хора. Нали това беше партията и алтернативата, която се бори срещу модела ГЕРБ и ДПС. Каква подкрепа търси от Борисов? Явно оцеляването и трудоустрояването на верните партийни кадри е над всякакви принципи и почтено поведение по отношение на собствените избиратели.

Какво бихте казала на левите избиратели?

Левицата е надеждата за България. Предстои ни да представим нашите идеи сред хората и да чуем тяхното мнение. Много скоро трудещите се хора, уязвимите хора ще имат автентично представителство в парламент, така че надежда има и за Левицата, и за България.

А очаквате ли подкрепа?

Това зависи изцяло от нас – колко болезнено честни ще бъдем в признаването на собствените грешки и в предлагане на истински и работещи решения за най-големите проблеми на хората.