Мария Маркова е режисьор, хореограф и основател на „Частен театър Маркова“. На 22 юли на сцената на летия театър ще бъде премиерата на най-новия й спектакъл „От табора до небето“. Блиц интервю на Gramofona.com.

Какво ще видим на 22 юли в Летния театър?

- На 22 юли публиката ще може да се наслади на една любовна история, разказана по нестандартен начин. Артистите на Частен театър Маркова ще ви пренесат в романтичен разказ, в който всеки един от тях ще открие частица от себе си. Самият спектакъл е вдъхновен от любовната история, разказана във филма „Таборът отива към небето“.

Балет и цигански романси. Как се съчетават класическото изкуство и горещите страсти на една драматична любов?

- Аз обичам да съчетавам  несъчетаемото. Мисля, че съм открила баланса и ще се получи нещо красиво. Още повече, че спектакълът наистина ще е нестандартен. На сцената ще има и огнено шоу, и истински кон. И много цигански романски и танци.

Докато следиш репетициите, ти самата не се ли изкушаваш да си на сцената?

- Танцът винаги е бил изкушение. На него посветих 15 години от живота си. Сега намирам призванието си от другата страна на сцената.

Лесно ли се прави частен театър?

- Аз съм човек, който подхожда много професионално и изпипвам всички детайли. За да направиш частен театър, който да е действащ се изискват много отдаденост и постоянство. Това включва намирането на правилния колектив - артисти, озвучители, осветители и много други.

Разбира се да не забравим, че за да се създават големи спектакли е необходимо стабилно финансиране. И в този ред на мисли искам да благодаря на нашите спонсори, които са винаги зад гърба ни.

Разкажи повече за трупата в твоя театър.

- При мен танцуват доказали се с времето артисти. Всички подхождат с голям ентусиазъм и разбиране към работния процес, за което съм им много благодарна.

Според теб бургазлии вълнуват ли се от изкуство?

- Разбира се, че се вълнуват. Аз "лежа" на тезата, че " Изкуството е вечно и само то ще остане след нас". Не само бургазлии, но и много туристи ще посетят събитието. Това показва статистиката до днешна дата.

">

Премиерата на „От табора до небето“ е на 22 юли, от 21 часа на сцената на Летен театър Бургас. Билети се продават на касата до Часовника.