Манол Тодоров е бранд мениджър и креативен директор на хотел „Утопия форест” в местността Отманли. Мястото е предпочитано от много семейства с деца заради чистия въздух и разходките в гората. Какви инициативи успяха да реализират от екипа на хотела за година и половина и защо спорът за тях е важна мисия? Интервю на Грамофона нюз

Доста от инициативите, които правите, откакто отворихте, са свързани със здравословния начин на живот. Защо се ориентирахте именно към него ?

Здравословният начин на живот е на мода. Ние като млади хора винаги сме проповядвали точно този начин на живот.

Няма нищо по-хубаво от спорт на открито, а при нас това е факт, благодарение на базата, която имаме и природата, която ни заобикаля.

Това много ни подтикна да развиваме здравословната концепция в „Утопия форест”. Районът е супер подходящ, имаме прекрасна кухня, прекрасен главен готвач, който подготвя изключително здравословно меню. Ние имаме абсолютно всичко нужно, за да предложим една качествена услуга на своите гости. Спортът е здраве, колкото и клиширано да звучи.

Още при първото извънредно положение в страната миналата година от екипа на „Утопия форест”обявихте, че отдавате базата за ковид болни. Не се ли страхувахте, тръгвайки в тази посока?

Абсолютно честен ще бъда с теб. Когато в страната беше обявено първото извънредно положение, никой не знаеше и не предполагаше какви ще са мащабите на пандемията.

Още на втория ден след локдауна седнахме с моя колега и съмишленик Кристиян и се заговорихме какво следва оттук нататък. Преценихме, че имаме прекрасна материална база сред природата, която беше отворила само преди няколко месеца.

Нито за миг не се поколебахме и бързо решихме  да предложим базата за ползване на болни. Да, за много хора ходът ни сигурно е бил странен, но ние искахме само и единствено да помогнем на държавата, ако тя нямаше сили да се справи.

По-късно стана ясно, че болниците издържаха на целия пациентски натиск и напрежение и не се наложи на ползваме комплекса за ковид пациенти.

Комплексът се намира в сърцето на Отманли. Как се разви той във времето?

„Утопия форест” се наложи не само в бургаския регион, но и на национално ниво като концепция и обект, който със сигурност хората в момента търсят. Много проучвания показват, че клиентите търсейки туризъм, искат той да е на открито, където да няма струпване на много хора на едно място. Една част от нашите гости идват за уикенд релакс, а други избират по-дългите почивки.

Мястото е основно предпочитано от семейства с деца, но идват и доста млади двойки, които искат просто да се откъснат от забързаното ежедневие.

За много кратко време „Утопия форест” успя да се превърне в  хитово място в страната. Към днешна дата сме много горди, че миналата година успяхме да спечелим награда за интериорен дизайн за хотел.

Получихме оценка над 9 и от портала за резервации Букинг. Продължаваме да държим много добро ниво.

Имаме поле за изява да надграждаме нашите услуги, правейки различни и разнообразни събития. Смятаме, че човек няма нужда само да дойде в един комплекс, за да спи и яде. Всеки иска да получи някакво преживяване.

И наистина се надяваме, че вървим в правилната посока. Поне засега интересът от страна на хората и отзивите показват точно това.

Разкажете ни за вашите йога лагери. Голям ли е интересът към тях?

Йога лагерите се радват наистина на огромен интерес. Продължаваме и със спортните лагери. Много пъти съм казвал, че хората искат да се откъснат за малко от забързаното си и изпълнено с всякакви задачи ежедневие, да изчистят главите си и да прекарат време със себеподобни, с хора, с които имат общи интереси, да споделят едни и същи мирогледи за живота.

По време на спортните ни лагери се получава една страхотна атмосфера, която прераства в приятелство. Създадохме си много ценни контакти с различни хора и това е безценно за нашия екип.

Организирахте и много базари на открито – това бе помощ към творците или вкарване на допълнително разнообразие в живота на хората?

Определено и двете. Лично аз има  доста познати и приятели творци, които са ми споделяли, че се явяват на различни базари, но искат да участват в такива, които са от европейски тип.

Да отидат там, където организаторите не пестят от украса и от реклама например.

 Големият коледен базар, който направихме миналата зима, бе посетен от изключително много бургазлии.  Това ни показа, че Бургас има нужда от базари, които са на открито, в гората и които са организирани добре.

Идеята на коледния базар беше да покажем добрите български творци и техните произведения.

Споменахте ми, че сте много горди с ястията, които предлагате. Кой е вашият готвач и на каква кухня залагате?

Нашият шеф готвач се казва Стоян Димитров – младо момче, много креативно. Той дойде в екипа още преди самото отваряне на комплекса. Попаднахме наистина на човек, който разбира и знае какво прави. Всяко едно ястие, което той и неговият екип приготвят, се изпълнява наистина с любов.

Тези професионалисти винаги се стараят да поднасят нещо различно и настина вкусно. Ние сме обект, който се намира на морето. Съвсем естествено е да се стараем да имаме вкусни морски предложения в менюто. Не сме пропуснали и стандартните неща, които се харесват на българина-пасти, ризото, месо, барбекю.

Какво ново следва в „Утопия форест” след спортните лагери, базарите и вкусната храна?

От скоро имаме електрически велосипеди, които всеки човек може да си наеме и да направи страхотна обиколка на района. За лятото добавяме плажни услуги и джетове. Съвсем скоро ще заработи и нашата електрическа станция за зареждане на електромобили. Има и още нещо, върху което работим, но засега ще остане в тайна.

Казахте, че летният сезон ще започне още от Великден. Готови ли сте за Лято 2021 г?

Още отсега имаме над 50 % заетост за сезона. Хората страшно много очакваха да могат да почиват при нас и ранните записвания са факт. Ако не се случи нещо непредвидено, за нас летният сезон ще бъде много успешен.

Защо хората да изберат „Утопия форест”?

Повярвате ми, нищо от това, което се случва в момента в „Утопия форест” нямаше да е факт, ако зад него не стабилният ни отбор. Стараем се да предлагаме на гостите си нови неща. Обещаваме на хората да продължаваме да ги радваме с различни инициативи и такива, които не се правят в Бургас и региона.