Радостина Колева e собственик на студио Буда в Бургас. Както подсказва името, едно място за йога, медитация и звукова терапия. По професия е химик -технолог. По-голямата част от трудовия и стаж преминава като лаборант. Изследването, търсенето, експерементирането, е това което я привличат още тогава. По-късно осъзнава, че практиките в йога са идентични - непрекъснато изследване, търсене на резултат.

Как те намери йога, или по-скоро ти ли я намери?

-   Било е взаимно. Започнах с четене на книги. Но, най- силно йога ме заплени през  2005 година. Тогава  започнах да практикувам всеки  ден с йога инструкор. След няколко месеца установих промяната на физическо и психическо ниво. Така стана за мен  всекидневие и начин на живот.

Какво е йога за теб – призвание, професия, мисия?

-   Промените, които настъпиха с мен бяха забелязани от моите приятели. Помолиха ме да им помогна  да практикуват. Това ме накара да се задълбоча в знанието за йога. Започнах с моето първо обучение  в Ащанга виняса йога, последва обучение йога за деца към БЙА, БФЙ, обучение в НСА към БФЙ.Може да се каже - професия, предвид  това, че за да преподавам преминавам през различни обучения и сериозна подготовка. Призвание,  да помогна на повече хора, готови да се справят с физическите си неразположения, стреса, умората. А може и мисия, защото това е отговорна задача.

Чувстваш ли се като човек който обръща съдби чрез йога?

-   Това правят самите хора. Просто споделям опита си, знанието си, а хората които са готови да се променят го правят. Но, ще споделя някои интересни случаи от практиката.  Преди около 5 години, дете успя да събере отново родителите си, които бяха в процес на раздяла. Във всеки час йога с родител и дете, то канеше и двамата. Практикуваха заедно с него и повярвайте ми, радостта им беше взаимна.Така те се преоткриха. Дете с аутизъм, стана по спокойно, приемащо. Хипер активно дете след година присъствие в часовете се успокои и показа заложби към пеене, свирене на цигулка. Много възрастни пък се разделиха с болките в гърба, с наднорменото тегло, приеха се, промениха начина на живот и хранене. Станаха много по- спокойни.

Кои вредни навици можем да премахнем от себе си като практикуваме?

-   В сърцето на йога е посланието , че всяко живо същество е по природа балансирано и цяло, и  то не може да бъде унищожено. Това е вродената ни природа.Йога е практическа наука съчетаваща в себе си различни техники. Асаните са физическия аспект, пранаяма - дихателни техники, концентрация, медитация, различни изчистващи тялото техники- шаткарми. Всички те помагат да изчистим физическото тяло, ума. Помагат за изграждане на воля, търпение, осъзнатост, постоянство, приемане. Така постепенно човек може да откаже цигарите, прекомерната употреба на алкохол, вредната храна . Развива се вътрешната, дадена ни от природата интуиция. Практикуващите установят, че се е увеличило желанието им за употреба на „зареждаща“ с енергия  храна - плодове, зеленчуци,  вода, прясно приготвена храна. И нежелание за консумация на тамастична „мъртва“ храна - месо, консервирана и престояла  храна.

Как йога успокоява съзнанието и защо се нуждаем от това?

-   Това е наука за правилния начин на живот и е предназначена да стане част от ежедневието. Въздейства върху всички аспекти на личността - физически, умствен, емоционален, психически, енергиен, духовен. Започва от най- външното физическо тяло. Когато се получи заболяване, органите, мускулите и нервите престават да функционират хармонично и започват да си противодействат. Целта на йога е постигане на съвършена координация между функциите в организма, за да работят в полза на цялото тяло. От физическото тяло йога преминава към умствено и емоционална ниво. Вследствие на различните видове стрес, хората страдат от неврози и фобии. В тази насока йога предлага методи за справяне. В уникалното си произведение „Йога Сутра” древния мъдрец Патанджали, ни запознава с всички аспекти на човешкия живот – връзките ни с другите хора, поведението, здравето, дишането и медитацията

Учител, гуру, ученик, как се чувстваш в йога?

-   Ученик. Колкото повече практикувам, толкова повече разбирам, че имам да науча още и още. Уча се и от всеки човек, не само от книгите или обучителните семинари на моите учители. През годините, които преподавам, а те ще станат 10 през август тази година, при мен са идвали и продължават да идват различни хора.  За мен те са учители.  Всеки идва с различни проблеми. Всеки ден се изправям на изпит.

Защо да практикуваме йога? Конкретни ползи.

-   Това е любим въпрос.  Йогиските практики носят осезателни ползи за всеки, независимо от духовните стремежи. Йога действа чрез холистични техники за хармония и обединение и това я прави ефективно средство. Според учени медици, йога има успех заради равновесието, което се създава в нервната и в ендокринната системи и така се въздейства пряко върху всички останали органи и системи в тялото. Йога е средство за постигане на здраве и благополучие в  изпълненото със стрес общество. Асаните /физическите пози/, премахват физическия дискомфорт натрупан на работното място. Дихателните практики, помагат за изчистване на токсините натрупани в тялото. Подобрява се дихателния капацитет. Увеличава се притока на кислород и към мозъка. Йога е наука в която човек намира връзката с вътрешното си Аз. Йога е всичко, което ни помага да се събудим и да осъзнаем себе си, да осъзнаем кои сме и какъв е смисълът на живота.

Каквa си ти извън йога?

-   Жена, съпруга и майка на вече порастнали момчета.

Как изглежда един твой  щастлив ден?    

-   Нормално, като всеки един земен ден. Но денят  става щастлив, когато видя усмивката в очите на хората  около мен.

И накрая искам да кажа още нещо, за Радост. Така я наричам аз, защото когато започнах да практикувам йога при нея, в живота ми нахлу радост и още много хубави неща. Радост е прекрасна, но без да го демонстрира, знаеща, но без да го натрапва, духовна, но без да изисква поклони.Един развиващ се, добър и истински човек, който пожелавам  всеки да срещне по своя път. За мен, тя е моят гуру...

Снимка: Фейсбук