Иван Иванов е дългогодишен председател на Бургаската регионална туристическа камара. Още от сега той прогнозира, че  хитът за туристите през 2019 година ще бъде Турция. Какви поуки трябва да си вземем, за да е успешно лято 2019 г.? Кои държави набират сериозна скорост с привличането на летовници? Интервю с Иван Иванов.

Кои бяха най-честите оплаквания на туристите по родното Черноморие за Лято 2018 г.?

-  Клиенти се оплакаха от хотели с категория 2 звезди, където се предлагал ол инклузив за 8 лева. Много години съм се занимавал с хранене и външнотърговска дейност. Изключено е да се предлага пакет за тази сума. Това означава, че ако тази себестойност не нарасне между 20 и 25 лева, рекламациите ще бъдат много големи, защото конкурентът ще предлага изключително качествено.

За пример ще дам Грузия, която се появява на туристическата карта с изключително добре подготвени кадри. През месец август тази година туристопотокът от Израел за Грузия е нараснал три пъти.

Какво толкова предлага Грузия, че привлича такъв голям брой туристи?

-  Държавата успява да привлича туристите с богат ол инклузив, усмихнати кадри, които знаят по два-три чужди езика. Освен това са били на квалификация в Турция, както и в Европа. Винаги знаят как да посрещнат и как да поздравят. Знаете и колко са красиви грузинските мъже, как привличат с тези черни, къдрави коси и полякини, и шведки, германки, и други, и други. Всичко това оказва много силно отражение.

Съобщиха ни, че туристи са плащали около 100 лева за такси. Ако е вярно, не зная, от Летище-Бургас до центъра на града им е искана сума от 75 лева, а разстоянието е 14-15 километра. Не знам дали ще можем да продължим да привличаме туристи през есенно-зимния сезон, ако нямаме нормални таксиметрови водачи.

Преди началото на всеки летен сезон много се говори за кадрите, а преди години имаше предложение дори за вкарване на чуждестранни. Какво е вашето мнение по темата с работещите по морето?

-  Не мога да приема, че просто трябва да намерим физическо лице, което да работи. Ако мислим само по този елементарен начин, ще изживеем още една криза в тази област.

Към къде се  насочват онези туристи, които посрещнахме до 2018 година?

-  Откровено да ви кажа хитът за 2019 година ще бъде Турция. По неточни данни и проучвания, които правя е видно, че южната ни съседка ще посрещне между 35 и 38 милиона туристи. Ако тази година туристите, посетили Турция от Германия са били над 2 милиона и половина, а от Русия над 3 три милиона и половина, догодина се очаква немските да бъдат 4 милиона, а руските между 5 милиона.

Египет е другата страна, която набира голяма скорост. Охраната, която е създадена на тристепенна основа на летищата, особено в Кайро и Александрия, показва убедително, че сигурността е надеждна и че много граждани от Европа ще се насочат към Египет. Следващите държави, към които голям брой туристи ще се пренасочат догодина, това ще са Тунис, Мароко, Малта, Кипър, Гърция.

Преговаряме ли с тези държави, за да привлечем жителите им да видят нашето море?

-  С всички тези страни ние трябва да водим много люта професионална борба. Можем да го постигнем, само ако имаме много максимално качествен продукт.

Какви са тенденциите за 2019 година и какво трябва да направи България, за да стане една от топ дестинациите за туристи?

-  През 2019 година България ще изживее доста съществени трусове. Това е лично мое виждане. Спад има още при предварителните договаряния на гарантираната заетост от 81 на 69 дена. Вече имаме редукция на всички чартъри в Словакия и Чехия. Съществени спадове имаме на шведски и норвежки пазари.

 

В интервюто са използвани въпроси и на други медии от Бургас.