За новия облик на Регионалната библиотека „Пейо Яворов“ разговаряме с директора на културната институция Яна Кършийска.

Колко работа свършихте и какво още предстои?

До този момент реализирахме изнасянето на една трета от фонда на библиотеката, с помощта на Община Бургас и значителен брой доброволци. Предстои преместването на още 1/6 от фонда, което се надяваме да бъде завършено до края на март месец.

Регионалната библиотека се помещаваше на четири места като общата квадратура е приблизително 6000 кв.м. Библиотечните документи са общо 600 000 като включват книги, периодични издания, грамофонни плочи, картини и др. като всичко това е минимум 300 т. 

Но вашата работа продължава с излагането на фонда на библиотеката в новата сграда по различен и атрактивен начин. Какво чувство искате да създадете у читателите, които ще престъпят прага на новата сграда?

Чувството на свобода. Място, на което всеки може да преоткрие себе си, да се почувства окрилен. Без значение дали ще слуша музика, ще чете, ще бъде близо до детето си и ще се забавляват.

Детският отдел е оборудван със специален кът за игра. Какво още е новото там?

Освен плюшените играчки залагаме и на голям брои интерактивни забавления с образователна насоченост. „Магичният“ под не само говори, но позволява на децата да играят като същевременно изучават чужди езици, математика, български език. Имаме и zSpace студио с холограми.

Кои са най-ценните книжа, съхранявани при вас?

Библиотеката има над 500 старопечатни единици. Лично за мен най-ценни са ръкописите на Константин Петканов. Той е един от директорите на библиотеката. През това време е написал пет романа и неговите ръкописи се пазят при нас. 

В новата сграда ще има ли изложбено пространство?

Да. Подготвяме изложба „Писателите рисуват“, където акцентът е върху класиците от българската и чуждата литература. Любопитен факт е, че Виктор Юго е рисувал с кафе.

Какво още ще се случва в библиотеката?

Ще има концерти, лятно кино, литературни четения, изложби…Планираме мотивационни срещи, арт работилници, кариерно ориентиране. Това е една част от идеите, които ще реализираме. С Фондация „Биоразнообразие“ планираме био библио разходки. Искаме да правим курсове с БЧК по първа помощ. Планираме гейм и ескейп румове. Искаме да направим и безплатни юридически и икономически уроци, но с общообразователна насоченост.

На какъв етап е дигитализацията на книжния фонд на библиотеката? Ще могат ли читателите да го използват?

Имаме обособена компютърна зала, а и в читалнята има места за работа с персонални компютри. Относно фонда, една част от него вече е дигитализиран. Според Закона за авторското право, предоставяме откъси.

Говорим за библиотеката преди и сега. А как я виждате след 10 години?

Слънчев, оживен, пълен със смях и забавление център, в който всеки може да намери себе си и да се почувства свободен.  

Снимка Яна Кършийска : Българска библиотечна-информационна асоциация