Кафето е една от най-популярните напитки в световен мащаб. Какво знаем за него и какво не - ще ни разкаже Анна Колакова от "ВИВА А и М". Фирмата взе участие в туристическото изложение „За Туризма от А до Я“. Има ли лошо кафе и до колко чаши може да пием? Интервю на Gramofona.com с Анна Колакова.

Какво знаем и не знаем за кафето?

- Кафето е една от най-популярните напитки в световен мащаб.

Но това, че ежедневно го употребяваме не значи, че знаем всичко за него.

Неговата история датира от древни времена. Има много легенди за произхода му. Първите доказателства за неговата употреба са от около 11 век.

Въпреки че кафето е познато на турците още от края на 15-ти началото, на 16-ти век, в Европа то става популярно едва през началото на 17 век, вероятно донесено от венециански търговци.  Първото кафе в Европа се е продавало по аптеките като лечебно средство.

Любопитен е фактът, че руснаците са изобретили нещо много интересно. В самовара, в който варят чай, те слагат, предварително, отвара от кафе. Вътре сваряват чай и пият тази смесена отвара – кафе с чай. Опитайте и вие – може да ви хареса. Но, после, ще трябва да обяснявате подробно “защо кафето мирише на чай”! Магията на напитката “кафе с чай” се състои в сваряването на чая в кафето, а не в механичното смесване на кафе с чай.

Има ли лошо кафе?

- Лошо кафе няма. Има лошо опечено кафе, лошо съхранявано кафе, има лошо приготвено кафе, и  лошо презентирано кафе. За някои едно кафе е лошо, защото е горчиво, а за други точно по тази причина, то е добро. Важно е кафето да е по вкуса на пиещия.

По колко кафета трябва да пием на ден?

- Няма задължителна или препоръчителна бройка за дневната доза кофеин. По-скоро нещата са индивидуални и броят чаши кафе зависи от състоянието на човек. Хора с високо кръвно налягане не бива да консумират повече от 2 кафета в рамките на деня, бременните също.

Можем ли без кафе?

- Да, на теория можем. Обратно на широко разпространеното мнение към кофеина не се пристрастяваш. Няма зависимост както при цигарите и наркотичните вещества. Но кафето носи такава сутрешна наслада и бодрост, че няма причина да пропускаме поне сутрешното кафе.

История на фирмата....

Създадoхме ВИВА А и М през 1992 година. Вече иимаме над 20-годишна история.  Основната ни задача е да предоставим на българския пазар едно еспресо невкусвано до този момент.

Ние сме първата фирма на пазара, която доставя на място продуктите си и извършва ремонт, и поддръжка на кафеоборудването, както и да дава такова, срещу консумация на кафе.

 Ние не спираме да се развиваме.

 ВИВА А и М разполага с голяма собствена производствена база – пекарни за кафе и пакетажни машини за насипни гранулирани продукти (захар, сметана, инстантно кафе, подсладител, 3in1 и др.).  Разполагаме със складови помещения за сурова и готова продукция, сервизен цех за ремонт и поддръжка на кафе оборудване с налични кафемашини и кафемелачки – нови и втора употреба. Работим предимно със складове на едро, заведения и офиси.

Нашият екип от специалисти  винаги е на разположение на клиента. 

Новости

Ние от Вива А и М предлагаме първата суха сметана с вкус айриш на пазара, която е безспорен фаворит пред течната, позната до този момент, тъй като нейното пренасяне и съхранение не представлява никакво затруднение.

Също така новият продукт, за този летен сезон е Крема кафето на Вива А и М, чиято рецепта се пази в тайна, но веднъж опитате ли го, няма да забравите вкуса на това изкушение.

Още едно удобство за любителите на капсулите са нашите твърди капсули и красивите, практични машини за тях.