Това лято Локум Фест Бургас ще се проведе за седми пореден път. Фестивалът има за основна задача да насърчи, развие и подпомогне млади творци, чието изкуство не е толкова добре пригодено за комерсиални цели. Какво е новото тази година, кои са участниците в събитието – от Gramofona.com разговаряхме с двама от организаторите на Локума – Цанко Кунчев и Димитър Трошанов.

Здравейте! Наближава седмото издание на Локум Фест Бургас. Както се казва, първите 7 години са най-важни. Има ли нещо ново, с което да се похвалите?

Цанко К.: Има доста нови неща. Първото е, че колективът ни е доста по-разширен – вече сме 7-8 души, които го организираме. Другото е, че фестивалът ще се проведе на нови локации и ще е с по-разширено времетраене – вече от 4 вечери. Първите две ще са на 20 и 21 август, като сме ги нарекли „Тежки Бургаски вечери“ заради музиката, която ще се свири на тях. Те ще се състоят в Bar Alive с участието на някои от най-горещите метъл банди от родната ъндърграунд сцена. Другите две вечери са на 27 и 28 август, които ще бъдат във вътрешния двор на обновения Културен дом на нефтохимика – НХК. Ще имаме отново и ден за настолни игри в клуб „Аурора“.

Ясни ли са вече участниците във фестивала?

Цанко К.: Да, ясни са. В „Тежките вечери“ ще участват групите From The Ashes и Attaxic. За вечерите в НХК са Cool Den, Simai, „Спални места“, Ember and Dust и Mostly Harmless.

Какъв стил музика ще може да се чуе тази година на феста?

Цанко К.: Ще има и рок, и алтернатив метъл, и поп, както и нещо като рап – изобщо обхващаме целия музикален спектър.

Кажете нещо за изпълнителите, какви по-известни участия са имали?

Цанко К.: Група Simai е по-популярна сред музикалния ъндърграунд в България. Сега всички нейни членове са в Англия, но преди няколко години свириха в музикален формат в „Шоуто на Слави“, а миналата седмица имаха участие и във „Вечерта на Ку-ку бенд“. „Спални места“ са също доста известно име в ъндърграунд средите. Те участваха в нашия фестивал и през 2018 г., когато още бяха изгряваща банда.

Димитър Т.: Може да се каже, че Локум Фест им даде техния успешен старт. Те свирят пънк рок и са доста колоритни, екстравагантни личности.

Цанко К.: Cool Den също свирят на доста места в последно време. Участват в повечето младежки фестивали в България. Барабанистът им е бургазлията Теодор Чирпанлиев. Групата е базирана в София, но членовете ѝ са от различни краища на страната.

Разбрах, че правите и едно ново младежко сдружение?

Цанко К.: Да, нарича се Burgas Open Space. Всъщност то съществува още от октомври миналата година и трябваше да започне да функционира преди доста време, но заради странната глобална ситуация, неблагоприятна за събитийна дейност, го започваме сега. Първият проект от него е Burgas Open Stage, който дава сцена за изява на млади, най-вече бургаски изпълнители да представят своето творчество. Идната събота (17 юли) е първото събитие от втория ни проект – Burgas Open Screen. Там ще пускаме филми на млади български режисьори, неща, които не могат да се видят на големия екран, на комерсиално ниво. Ще започнем с филма на пловдивската група TDK, който разказва за записването на първия им албум „Успех“.

Димитър Т.: Филмът се казва „Добрина“ и това ще е първата му прожекция пред публика. До момента е бил показван само в тесен кръг. Имал е и някакво представяне онлайн, но не официално.

Кои са първите участници в Burgas Open Stage?

Димитър Т.: Това са Croft и Атанас Дочев. Croft е местна минизнаменитост. Работи над собствени проекти. До момента има издаден един, изцяло свой, сингъл, както и втори, който е в колаборация с изпълнителката OnTheTree. Атанас Дочев е барабанист, завършил е кралското музикално училище с пълна стипендия и след това северната кралска консерватория в Манчестър с ударни инструменти. Свири за няколко групи като Bethlehem Casuals и MSC Big Band и има своя салса група Salsa Norte. Свирил е за националното радио и някои от водещите младежки симфонични оркестри, като Liverpool Youth Philharmonic Orchestra. В момента работи за Дисни мюзикъла „Цар Лъв“. В България свири с новосформираната група Fuego del Verano.

Ще разкажете ли нещо повече за филмовия проект?

Димитър Т.: За Burgas Open Screen интересната част на формата е, че на част от прожекциите зрителите ще имат възможност за беседа с творците на филмите – режисьори, участници, част от екипите. Например в събота на прожекцията на „Добрина“ режисьорът и изпълнителите ще са тук и ще имат дискусия след излъчването. Това мисля, че е една много приятна възможност за разширяване на кръгозора – да се докоснем до тази кинематография, която има една по-различна гледна точка и да може тя да бъде предадена на публиката от първа ръка, от авторите на самото кино.

Освен музика и филми Burgas Open Space предвижда ли представяне и на други културни проекти?

Цанко К.: Да, разбира се. Планираме дейности и в образователната сфера. Също и такива, свързани с доброволчество и като цяло с програмите „Еразъм+“ и Европейския корпус за солидарност. Крайната ни цел е да създадем физическо пространство, където да осъществяваме проекти заедно с доброволците ни и там да правим и събитията си.

Burgas Open Space свързан ли е с Локум Фест, или са два напълно различни проекта?

Цанко К.: Burgas Open Space започна именно от Локум Фест. Ние сме същият колектив, който реши да разшири дейността си. И всъщност Локум Фест вече е под шапката на Burgas Open Space.

Предишните години фестивалът беше ангажиран с различни благотворителни инициативи. Тази година така ли е?

Цанко К.: Да. Сега подкрепяме благотворителната кауза на фондацията BCause, която се нарича „Готови за успех“. Насочена е към образованието на млади хора без родители, които нямат финансова възможност да си покрият разходите за учението си. Даренията ще бъдат отпускани под формата на стипендии, които се дават за изключителни постижения и отличен успех.

Досега групите участваха във фестивала изцяло доброволно. Продължава ли да е така?

Цанко К.: Да, те не получават никакъв хонорар, но интерес има. Дори миналата година не успяхме да включим всички желаещи заради ограниченото ни време. Участието на изпълнителите при нас е на абсолютно доброволни начала. 

Входът за събитията свободен ли е, или е с билети?

Цанко К.: Не е свободен. Входът за една вечер през уикенда е 10 лв., а за двете – 15 лв. Събраните средства са изцяло предназначени за покриване на разходите по фестивала и за подкрепа на благотворителната инициатива „Готови за успех“.

Тези, които се интересуват от вашите инициативи, къде могат да намерят информация за тях?

Цанко К.: Всеки, на когото му е станало интересно от това, което е чул, видял, прочел, може да ни търси в социалните мрежи. Там ще има информация за всичките ни предстоящи събития. Планираме цяло лято да правим най-различни неща освен Локум Феста. Тепърва ще представяме и нови участници. И като прочетат, хората нека дойдат да се позабавляваме и в същото време да подкрепим една доста добра кауза.