Красимира Германова е от Созопол. Икономист по образование и от над 20 години има собствена счетоводна кантора. Три мандата е председател на Общинския съвет в морския град. Семейна с три деца и четирима внуци. Германова е номинирана за кандидат-кмет на община Созопол от политическа партия ГЕРБ. Интервю на Грамофона нюз.  

 Г-жо Германова, какво ви провокира да се кандидатирате за кмет на община Созопол?

-  Изборът ми да се кандидатирам за кмет не е някакво емоционално решение или отговор на провокация. Това е обмислено и отговорно взето решение с ясното съзнание, че на мен и екипа ми ни предстои сериозна работа. Кандидатурата ми бе издигната от партийната структура в Общината.

И това е напълно естествено предвид 16 -годишния ми опит в местното самоуправление – един мандат общински съветник, след което още три мандата председател на Общински съвет-Созопол, два мандата председател на УС на НАПОС-РБ (Национална асоциация на председателите на общински съвети в РБългария), член на КС на НСОРБ (Националното сдружение на общините в Р България), делегат на България в Конгреса на местните и регионални власти към Съвета на Европа.    

Това вероятно е и натежало везните при избора ми от ИК на партия ГЕРБ. И тук ще ми позволите да им благодаря за доверието както към мен, така и към общинската структура в Созопол. За мен този избор е отговорност и изключително сериозен ангажимент  към моите съграждани и всички жители на Общината. Някак с лесна ръка и с нечисти политически цели се отрича всичко, което бе направено за Созопол през последните 12 години, а то не е никак малко.

В изграждането на всички обекти и реализацията на всички европейски проекти, участието на Общинския съвет е било решаващо. Цялостната визия и развитието на града през последните години бе част от една последователна политика, в която без излишна скромност мога да кажа, че съм участвала активно.

Проява на лош вкус и преднамерено омаловажаване са твърденията, че нищо не е направено през годините. Като част от управляващия Общината екип и групата на ГЕРБ в Созопол, мога да твърдя,че бяха реализирани много инфраструктурни обекти, реализирани множество европейски проекти, като всеки един от тях е допринесъл за развитието на общината и подобряване живота на жителите на населените места.

Дори и в този момент се реализира голям проект за канализацията на селата Росен и Крушевец, проект за изграждане на съвременно рибарско пристанище в Созопол, рехабилитация на основни улици в града, както и изграждане на нови в квартал „Месаря“.

Казват, че Созопол ще е предизвикателство на предстоящите местни избори. Каква кампания очаквате?

-  Созопол винаги е предизвикателство, защото е уникален. Със сигурност изборите в Созопол също ще бъдат предизвикателство. С наближаването на изборите страстите между политическите субекти се нажежават и много от изнасяните данни и представянето им пред широката публика не са точни и коректни, което цели общественото мнение да се манипулира.

По традиция колегите от БСП винаги водят негативна кампания по време на избори. Но с моя екип ще заложим на диалога и на позитивната кампания, защото съм убедена, че нищо не е само черно или бяло.

Досега бяхте шеф на Общинския съвет в морската община, а утре може да сте неин кмет. Виждате ли се в ролята на градоначалник?

-  Да. Имам познанията, опита и авторитета да съм  кмет на Община Созопол! Убедена съм, че ще бъда следващия кмет, както съм убедена, че ще бъда управленец с визия за развитието на общината, а не градоначалник.

Кои ще са приоритетите ви, ако бъдете избрана за кмет?

-  Започвам предизборната си кампания с ясното съзнание, че финансовото състояние на община Созопол е най- сериозният проблем, който предстои да бъде решен и който вълнува всички жители на Общината. Искам да заявя отговорно и категорично, че финансовото оздравяване на общината ще бъде мой основен приоритет. Имам ясна визия как да подобрим финансовите показатели в най- кратки срокове с подкрепата на финансовите институции и правителството.

Друг основен приоритет, на който ще заложа през следващите четири години, е благоустройството на населените места и създаване на добра среда за живот.

Пример за това е реализиране на мерки, които да подобрят жизнената среда в Созопол и повишаване на принадената стойност от туризма. Във всяко населено място, квартал, махала или улица ще бъдат реализирани дейности, които да допринесат тези малки общности да се чувстват добре и мотивирани да живеят и работят в нашата Община.

Какво му липсва на Созопол?

- Созопол е очарователен град. Безспорен е и фактът, че има проблеми във всяко едно населено място. Моята цел е да направя Созопол още по-привлекателен, желано място за почивка от туристите и добро място за живеене за моите съграждани!

С какво Созопол се отличава от другите морски общини?

-  Възрастта, архитектурата, плажовете, чистото море….

С какъв председател на Общинския съвет и с какъв състав бихте искала да работите?

-  Надявам се следващият Общински съвет и неговият председател да имат една кауза и това да бъде развитието на община Созопол. Ако е така, то със сигурност бих работила добре с този състав.