Красимир Стоянов е завършил специалност „Българска филология” през 1989 г. във ВТУ  „Св.св.Кирил и Методий”. Работи като учител по български език и литература в СОУ „Константин Преславски”-Бургас, през периода 1989 г. – 1994 г. От 1994 г. е пом.-директор по УД на СОУ „Константин Преславски” и директор. От 10.09.2012г. е пом.-директор по УД на ПМГ „Акад. Никола Обрешков”. От 2013 г. е назначен за директор на ПМГ – Бургас. Тази година учебното заведение отбелязва 45-та годишнина от основаването си.

- Г-н Стоянов, вече три години сте директор на ПМГ „Акад. Никола Обрешков“. Какво е чувството да сте начело на едно от най-успешните училища в България?

Чувството е особено, защото едно такова училище се ръководи и лесно, и трудно. От една страна сме изградили изключителен екип от преподаватели, които заедно с чудесните деца, които учат при нас, правят образователния процес лек. От друга страна изискванията и очакванията на всички- и учители, и ученици, и родители, и общество са много високи и това създава предпоставка за непрекъсната работа и усилия във всички посоки. Една такава институция като ПМГ „Акад. Никола Обрешков“, която има ангажимент да намира и развива таланти, да ги изгражда до ниво победители е провокация към професионализма и личните качества на всеки, дръзнал да я оглави. Аз не съм изключение.

Съвсем не мисля, че сме постигнали всичко, което може да се постигне, но в крайна сметка идеята ни е да съхраним традициите и да гледаме към бъдещето. За нас най-важен е рейтингът на гимназията, подготовката и резултатите на децата, образователните услуги, които им предоставяме. Самият факт, че в ПМГ-Бургас 70% от учениците завършват с отличен успех доказва, че действително успяваме във всяка една посока.  

- Със сигурност е предизвикателство да се работи с толкова талантливи деца. Каква е тайната на учителската мотивация, как успяват преподавателите да продължават напред въпреки умората и изхабяването?

Самите деца провокират тази мотивация. Работата на един учител винаги е съотнесена към учениците. Учениците ти подсказват идеите, до голяма степен те правят уроците. Тяхната самостоятелна работа, техния труд, тяхното любопитство са изключително важни, защото обучението е двустранен процес. И когато децата са качествени и създават тези предпоставки, учителят няма как да не се адаптира и да работи на максимума си- много силно, много вдъхновяващо, с голямо чувство за отговорност. В противен случай трудно ще постигнат резултати.

- Прави впечатление, че полагате усилия за развитие на учениците в различни сфери от профила на гимназията- работят по европейски проекти, учат активно езици, спортуват,  занимават се с изкуство. Умишлено ли търсите този баланс?

Талантливите деца имат желание за изява в повече от една сфера, но и ние съвсем целенасочено работим в тази насока. Особено в последно време сякаш постиженията в различните области на познанието се увеличиха многократно. ПМГ-Бургас има 28 групи по проекта „С грижа за всеки ученик“, в който финансиране идва едва след като покажеш реален резултат- класиране на национален кръг на олимпиада по конкретния предмет. Нашите резултати са изключително добри.

Любопитен факт от последните дни, е че на националния кръг от олимпиадата по английски език от Бургас са се класирали 7 човека, като 5 са ученици от ПМГ „Акад. Никола Обрешков“. Наш възпитаник е и ученикът с най-висок резултат при деветите класове- Стефан Иванов. Това е същият Стефан, който стана шампион на 20-тата Международна олимпиада по астрономия през октомври миналата година.

- Кой запалва искрата за знания и развитие в детето- семейството, обществото или училището?

Искрата за знания и развитие у детето се запалва първоначално в семейството, а след това огънят се поддържа от училището. Всичко тръгва от амбицията на родителите, които успяват да я предадат на децата си, а след това тази амбиция търси благодатна почва, в която да расте. При нас я намира. В нашето училище основен фактор са колегите по математика, които от 5 до 7 клас търсят не само таланта в ученика, но и изграждат основни умения- да може да се бори, да се състезава, да не търси лесните решения.

Радвам се, че новият Закон за училищното и предучилищното образование категорично подкрепи приемът след 5 клас, след като дълги години имаше спорове за и против. Статистиката е красноречива- над 80% от децата, приети в ПМГ-Бургас в 5 клас, продължават образованието си след 7 клас при нас. Тези деца свикват да търсят поле за изява, свикват ежедневието им да минава в една приятелска, но конкурентна среда и осъзнават простия житейски факт, че ако искаш да се отличиш, трябва да се потрудиш.

Резултатите не закъсняват- две години подред сме първи на държавните зрелостни изпити по български език и литература в областта. По английски език също сме на първо място в областта. Миналата година след резултатите от втория държавен изпит влязохме в топ 10 на най-добрите училища в България- на 7 място. По рейтинг между математическите гимназии стабилно стоим на второ място след СМГ. Използвам момента да ги поздравя, тъй като те също навършват 45 години тази година. Качествената конкуренция е от основно значение за израстването и развитието ни.

- С какви проблеми се сблъсквате и срещате ли разбиране в институциите за тяхното решаване?

Проблеми винаги има, но не е имало момент, в който да не усещаме обществена подкрепа в нашите инициативи. Не мога да не благодаря на общинската администрация в Бургас, с която имаме отлична комуникация. При нас важен фактор е и училищното настоятелство, което е изключително активно и прави много и за учениците, и за учителите. Само преди дни излезе сборникът „Математика в търсене на таланти“, посветен на нашата 45-годишнина, който бе реализиран от настоятелството. Благодаря им от сърце, те са една от причините, които ни карат да се усъвършенстваме и да повишаваме нивото все повече.

- Има ли нещо, което искате да видите в ПМГ и за което още не е останало време и сили да бъде направено?

Амбициозният човек винаги иска още и още, търси какво може да се направи, търси как да върви напред. Мечтая да видя изграден новия корпус, който ще се помещава в сградата на бившия дом за деца „Александър Георгиев- Коджакафалията“. Изготвен е един великолепен проект, който трябва да се реализира след няколко години и който ще даде възможност да разполагаме с нови зали и дай, Боже, да преминем към кабинетна система в обучението. Бих искал да видя една много силна школа по математическа лингвистика- и в момента работим в тази сфера, но мечтаем да я изведем на национално ниво, да я направим национално значима.

Бих искал да видя една школа по физика както в Казанлъшката математическа гимназия- нещо напълно  постижимо според мен. Базата ще ни даде тази възможност, въпросът е ние да го осъвършенстваме, да го реализираме. Искам нашите деца да се развиват активно в областта на езиците-не само със стандартните, но и с по-екзотични, например китайски. Имаме много идеи и ще работим активно за тяхното осъществяване.