Константин Проданов е председател на АБВ. Той посети Бургас вчера, където с областното ръководство на партията обсъдиха предстоящите парламентарни избори на 26 март. Интервю с Константин Проданов.

Г-н Проданов, какви ще бъдат принципите при подреждането на кандидат-депутатската листа за парламентарните избори,  като се има впредвид, че ще сте в коалиционен екип с „Движение 21“?

-  Подходът при конструиране на листата в този коалиционен формат е съобразен с идеята във всеки един регион да постигнем максимална мобилизация на двете формации и възможност да привлечем страничен електорат. Във всеки случай ще заложим на най-силните фигури, които двете формации могат да излъчат. Има процес на номинации, ще трябва да преценим каква е националната ни стратегия, кои са националните фигури на двете формации и къде биха били те най-полезни. Тогава ще се реши кой ще е водач в конкретното място.

Каква е ситуацията в Бургас?

-  На този етап имена все още не мога да кажа. Следващият четвъртък имаме насрочен Национален съвет, който е най-висшия наш орган, който ще одобри финалната композиция на листата. Водачът от Бургас ще бъде от АБВ, а не от „Движение 21“. Бургас е много важен регион за нас. На миналите избори за депутат бе избран ген. Михо Михов, който  се предстви много добре.

Приключиха ли разговорите с Движение „Гергьовден“? Има ли шанс в кандидат-депутатската листа да видим имена на техни членове?

-  С „Движение 21“ подписахме коалиционно споразумение, а с останалите партньори, с които сме имали взаимоотношения досега, сме в процес на подписване на политически споразумения за партньорство и съвместно явяване на изборите под формата на гражданска квота в листата. От „Гергьовден“ остават наши добри приятели. На този етап те обмислят предложението за политическо споразумение, но все още не съм чул финалниният им отговор. Амбицията ни е да в максимална степен да запазим всички наши партньорства.

Готови ли сте да подпишете с политическо споразумение за партньорство с други формации?  

-  Да и това са другите три формации, които са били с нас от самото начало, Те са по-малко като електрорална тежест, но за нас са важни партньори и ще направим всичко възможно да ги приобщим. Това са Обединеният блок на труда/ОБТ/, Българска партия „Либерали“ и ФАГО.

В интервюто са използвани въпроси и на други медии.