Кирил Спасов е концесионер на плаж „Созопол-Централен“ и плаж „Хармани“ в Созопол. Готови ли са морските ивици за лято 2022 г? Какви са очакванията за сезона и капризен ли е българският турист? Интервю с управителя на „Ауто Фактор“ ООД.

С какви надежди откривате сезона?

Като цяло летният сезон у нас е кратък. Последните две години летата започваха много късно и работихме в рамките на 40-45 дни. Добър сезон и спокойствие – това е необходимо на всички след две много тежки години, преминали под знака на ковид-пандемията и наложените ограничения.

Ситуацията с коронавируса повлия много сериозно в световен мащаб както на живота на хората, така и на туризма. Искрено се надявам и животът да се завърти по начина, по който е бил преди това и всичко да си влезе в нормалния ритъм.

В момента няма ограничения, но има високи цени на всички стоки и услуги. Какви са нагласите сред хората и ще шокират ли цените клиентите?

Инфлацията изяжда печалбата на бранша, защото цените на всички стоки и горива от преди две години и днес нямат нищо общо. Цените на чадърите и шезлонгите са такива, каквито са били и преди пандемията.

Две години хората много се притесняваха и пазеха, но сега имат нужда да пътуват. Надяваме се това по някакъв начин да компенсира неприятната обстановка с инфлацията и високите цени на горива и на живота като цяло.

Имате ли проблеми със спасителите на плажа?

С всяка изминала година намирането на спасители става все по-трудно. Работата е изключително отговорна и все по-малко са младите хора, които се ангажират да упражняват тази професия. Засега се справяме с кадрите, но се надявам занапред все повече млади хора да се занимават с това.

В какво състояние са плажовете в първите дни от сезона?

И двата плажа са изрядни и готови. Стараем се всичко да е ново и постоянно надграждаме откъм плажни принадлежности. Двете морски ивици са осветени, има денонощна охрана, видеонаблюдение.

Очаквате ли и тази година различни сигнали от недоволни туристи?

Сигнали винаги е имало, и ще има. Специално на нашите плажове нямаме предписания, нито установени нарушения. Както аз, така и колегите ми се стараем да работим по правилата, да ги спазваме и да вървим заедно напред.

Капризен ли е българският туристи?

Моите наблюдения са, че все повече българи започнаха да пътуват в чужбина. Правят разлика от посещенията си тук и навън и все повече търсят хубавото, екзотичното. Хубаво-евтино обаче няма. Навсякъде по света, където има хубави плажове и заведения, цените са и по-високи.

В интервюто са използвани въпроси и на други медии!