Чавдар Селвелиев – Чучи е композитор на много песни, изпълнявани от Орлин Горанов, Галя Ичеренска, Нели Рангелова, Йорданка Христова, Георги Христов, дует РИТОН, ТОНИКА и др. На конкурса „Бургас и морето” е печелил Първа награда с песента “Сбогом, мое море”, в изпълнение на Катя Филипова и награда на публиката с песента „Мечта в ултравиолет”, в изпълнение на Борис Годжунов.

В последните години има изяви като певец на собствени композиции и на световни евъргрийни. Композитор е и на музика за много театрални спектакли и телевизионни предавания. Утре Селвелиев ще излезе на една сцена с Галя Ичеренска, танцова формация „Петлите“и пловдивската вокална формация „Кантикус де Орис” с диригент Дорис Хофман. Концертът, който ще започне в 19.30 часа в зала НХК е с благотворителна цел. Какво е да си композитор? Защо Бургас е толкова скъп за Чучи? Интервю на Gramofona.com с Чавдар Селвиелиев.

Г-н Селвелиев, откъде идва артистичния псевдоним Чучи?

-  От жена ми- тя го измисли в ранните студентски години. Не съм я питал откъде й е хрумнал, но ще го направя. Стига да си спомня.

Кой е Чавдар Селвелиев?

-  По призвание-музикант, по образование- инженер, по препитание-зарзаватчия.

Интересно е името на концерта, който ще се състои утре. Всъщност от кого ще е поздравът за Бургас?

-  София и Пловдив ще поздравим града на моята музикална зрялост. Аз съм от столицата, а вокалната формация „Кантикус де Орис” е от Пловдив. Тук за първи път мои песни получиха отличие-както на бургаската публика, така и на жури. Каним всички да заповядат на концерта, където ще чуят вечни и прекрасни песни. Събраните средства ще бъдат дарени на танцова формация "Петлите" относно участието им в международен фолклорен фестивал в Прага, където ще представят Бургас на 07.07.2016 г. и на вокалната формация "Кантикус де орис", които ще представят България на международен фестивал в Охрид.

Г-н Селвелиев, какво е да си композитор и трудно ли се прави музика?

-  Да си композитор е да бъдеш себе си. Независимо дали е композиция, съчинение или програма за компютър, всичко което искаш да бъде направено добре, е трудно.

Откъде дойде любовта ви към музиката?

-  От Господ -това човек или го има, или го няма.

Композитор сте на много песни, изпълнявани от големите естрадни певци Орлин Горанов, Галя Ичеренска, Нели Рангелова, Йорданка Христова, Георги Христов, дует Ритон, Тоника и др. Какво е да работиш с тях?

-  Дали е по-малка или по-голяма звезда, добрият професионалист е професионалист винаги.  

Колко песни сте написали?

-  Нямам такава картотека. Веднъж записът може продължи само три часа, друг път три дни.

Любими песни?

-  Хубава си, моя горо, I Can't Stop Loving You от Рей Чарлз, Мъртви листа на Жак Превер, Я кажи ми, облаче ле бяло.

Любими български и чужди изпълнители?

-  В годините са се сменяли, но са имена, които всички знаете - Елвис Пресли, Бийтълс, Рей Чарлз. От българските безспорен мъжки глас е този на Орлин Горанов, харесвам много и вашата съгражданка Галя Ичеренска.

Каква музика обичате да слушате, тананикате ли си у дома?

-  Не, не пея и не слушам музика, само ако не е по работа. Не я обичам като музикален тапет. Върша нещо, а радиото свири, ако чуя нещо-чуя.

Специален ли е Бургас за вас?

-  Много. Това е град, който дава много на музиката като се започне от самите хора и се стигне до общината и нейните избраници.

Разкажете ни интересни случки, които никога няма да забравите и ще продължите да разказвате на близките и приятелите си?

-  Моментите, които трябва да се помнят, не трябва да са много. Спомням си преди много години за написване музиката на мюзикъл, бяхме кандидати Стефан Димитров-много известно и утвърдено име и аз по-малко познат.

Бях много разтревожен, защото първо бяха потърсили мен. Реших, че трябва да поговорим със Стефан, за да се преценим все пак какво да правим. Още като се видяхме обаче той каза, че се отказва в моя полза.

Как се почувствахте?

-  С крилца. Другата случка е още от студентските ми години. В студенсткия дом в София се събираха много известни личности от шоубизнеса. Бисер Киров изразил едно много дефинитивно становище, на което жена ми така се зарадвала, че още го помни. Казал: „Гледай, гледай, хората дошли тук бизнес да правят, а този седи и си пие и дори спи!“.

Обичате да спите?

-  Не, но сънят винаги си е вземал своето. Където и когато ми се доспи просто заспивам. Спал съм дори в Мулен Руж. По едно време приятелите ми започнаха ме питат: „Може ли така?“и бях обявил награда от 5 000 лева на този, който ми даде рецепта да не заспивам. Никой не спечели, нито успя да предложи нещо свястно.

Какво е мнението ви за естрадната музика в България?

-  В сравнение с това, което е било до 1989 година, този вид музика е на колене. До тогава България чрез министерството на културата, радиото и телевизията, заделяха достатъчно пари, за да се прави добра музика и такава имаше. Тя и досега се пее. Хитовете, които се правиха тогава са хитове и на младите в момента. Нови обаче няма.

Защо?

-  За да имаш хубава песен, първо трябва да имаш текст и композитор.

Най-странните места, на които сте писали песен?

-  На брега на едно езеро в Швейцария, по което плуваха лебеди и патици, написах музиката за спектакъла „Грозното патенце“. На круиз написах музиката за „Малкия принц“.

Кога пишете текстовете - само когато се случи нещо специално в живота ви или как?

-  Имам текстове, написани за специални случаи. Обикновенно ги наричам пътеписни песни. Писал съм за Сицилия, Южна Франция, но тогава вече темата на текста е ясна. Малко са песните, на които пиша текстве, защото все пак поетът си е поет, а аз не съм такъв.

Какво си пожелавате?

-  Да съм здрав и да имам късмет.