Христо Янев е кмет на Обзор. Малкото населено място поиска чрез референдум да се отдели от Несебър. В новата община трябва да влязат населените места - гр. Обзор, с. Баня, с. Емона, с. Козница, с. Паницово, с. Приселци и с. Раковсково.

Днес Общинският съвет в Несебър прие през юли да се проведе нов референдум. С него жителите на селата Емона, Баня, Паницово и Козница искат да изразят несъгласието си да се присъединяват към новата община Обзор. Те искат да останат към община Несебър. Какво мисли кметът на Обзор по темата, интервю на Грамофона нюз с Христо Янев.

Г-н Янев, какво реши днес ОБС-Несебър и кога трябва да се проведе контрареферендумът по искане на четирите населени места?

С 20 гласа „за“ днес единодушно се прие решение да се проведе референдум на 4 юли. Хората ще трябва да отговарят на въпроса: „Искате ли да останете в община Несебър?“

Ами те къде са тези населени места сега - нали са в община Несебър? Те не са отделени, те не са в община Бургас, например. Ако бяха отделени и беше разписан указът на президента, тогава щеше да има предмет за контрареферендум, а сега такъв предмет няма.

Новият референдум звучи доста интересно, тъй като само преди 2-3 месеца се проведе общ -на Обзор и всички населени места. Той беше категоричен като резултат. Той обхвана всички селища и волята на хората беше ясна и точна.

В крайна сметка има юристи и държавни органи, които трябва да огледат документацията и да се произнесат по темата, но не можем да си играем на котка и мишка.

Може ли да бъдат върнати тези 4 села към Несебър, при положение, че все още няма издаден указ на президента за отделянето на Обзор в самостоятелна община?

На този етап не може да бъде издаден указ, защото тече преброяване. Законът не позволява когато има преброяване, да се правят териториални деления. Според мен нещо в процедурата куца. Не е редно 2 години след провеждането на 1 референдум, да се прави друг, но не съм аз човекът, който да казва кое е правилно и кое не.

Как се отнасят с Вас в община Несебър, при положение, че Обзор продължава да зависи финансово и административно от тях?

Да, ние сме си все още към община Несебър. Отнасят се що-годе нормално, прилично.

Удовлетворява ли община Несебър нуждите и исканията Ви като спешни ремонти и инвестиции?

Многократно сме казвали, че искахме да се отделим от община Несебър, защото не се отделяха достатъчно средства и мислим, че сами можем да се оправим по-добре.  Всеки ни пита как така искате да се отделите от най-богатата община? Да, тя може да е най-богатата, но въпросът е какво се случва при нас.

Снимка: Фейсбук