Илиян Янчев е кмет на община Малко Търново. Интервю на Грамофона нюз след вчерашния тежък инцидент с двама загинали полицаи, при опит да спрят автобус с 48 нелегални мигранти.

Откога е новият миграционен натиск?

Натискът го има от 7 години. Факт е, че има моменти, когато той е повече, друг път, по-малко. С днешна дата, в последните месеци, мигрантският натиск се е увеличил многократно. По-голям натиск не е имало през всичките тези години.

Кои са най-критичните точки с мигранти на територията на община Малко Търново?

Цяла Странджа е като швейцарско сирене на различни маршрути и пътеки. В града концентрация не се усеща. Не сме виждали тук да се разходжат мигранти по пътя, или да са по магазините. Цяла Странджа в момента е обсадена, така да се каже.

А имало ли е инциденти или нападения от мигранти към местни жители?

Не бива да прекаляваме! До този момент няма местен човек, който да бъде нападнат или по някакъв начин малтретиран от мигранти. В началото бежанците бяха бягащите от войната. Настоящите са икономически бежанци. Този целият поток започва и се контролира от Турция, от Босфора.

Получавал ли сте сигнали от хората за нелегални групи и страхуват ли се местните ?

По-голямата част хората в Общината са възрастни, които искат тишина и спокойствие. Те затова са се устроили и живеят тук. Тези хора се притесняват по-скоро за внуците си, за да не биват изплашени те в светлата или тъмната част на деня. Не е никак приятно да чуваш, как някой разказва, че е видял бежанци на 50 или 100 метра от селото.

Реалността е такава – живеем в тежки времена, но най-тежко е на момчетата от Гранична полиция, жандармерия и полиция, които в продължение на толкова време правят почти невъзможното да дадат едно спокойствие на нас жителите на пограничната община.

Има ли според Вас достатъчно военни и гранични полицаи, които да охраняват границата?

Това е от компетентността на Гранична полиция. Ние можем само да говорим като хора, които сме част от целия този пейзаж. Мерките изцяло ги взимат от Гранична полиция. Като изключим тежкия инцидент от вчера, справят се момчетата!

Мигрантският натиск не е нещо, което да го отрежеш от утре и да кажеш, че повече няма да го има. Той ще продължава. И още 100 да командироваме, мигрантите ще продължават, защото този поток се контролира и непрекъснато се пропускат групи.

Отсреща стоят повече от 3 милиона души. Как да ги спреш за един, за два дена или за месец? Не става, това е навъзможно!

А имате ли информация за хора, които осигуряват подслон срещу пари на мигранти?

Категорично не. Толкова години ние не знаем да има замесен местен човек в схема, която да участва в трафик на хора или каквото и да е свързано през границата. Това прави чест! Повечето са такива, които идват от вътрешността на страната, хора, зависими от пари, наркотици и всичко останало.

Пак казвам – местни хора не участват! По-скоро те винаги са били в услуга на Гранична полиция и военните, подавайки коректно информация, защото познават района и всяко едно кътче в Странджа.

Те са в услуга и никога няма да застанат на страната на тези трафиканти на хора, които наистина си играят с човешките съдби за пари.