Г-н Янчев, как ще коментирате чудесната новина, че най-накрая започва процедурата по разширяване на ГКПП „Малко Търново“?

След 30 години доживях да видя държавническо отношение към Малко Търново. Това ме прави изключително удовлетворен! Докато не видя обаче крайния резултат, не мога да бъда спокоен.

Удовлетворен съм, че всички кметове от област Бургас подкрепиха инициативата за ремонтиране на ГКПП-Малко Търново. Имаме подкрепата на министър-председателя, на част от Министерски съвет, на ГЕРБ, на ДПС, чакам подкрепата и от другите парламентарно представени партии и се чувствам много по-сигурен.

Как така изведнъж държавата обърна глава към един от най-красивите региони в България?

Отправихме писмо до Министерски съвет вчера на обяд. Оттам ми се обадиха в 18:00 часа, за да ме поканят на среща днес сутринта. Тръгнах от Малко Търново в 04:00 часа, за да бъда в 9:00 на срещата. Никога досега не е имала такава практика. Благодаря!

Какво успяхте да кажете на министър-председателя Димитър Главчев?

Обясних, че България не свършва при Малко Търново. От Малко Търново започва и България, и Европа. Обясних още, че необходимостта от по-удобно пътуване е голяма, както и че разширяването на ГКПП-Малко Търново е за наше национално самочувствие, а също и ще е добре за хората, които работят там.

Какво следва оттук нататък?

Първата среща за проблема беше днес. Втората среща ще е след 10 дни, пак в Министерски съвет, за да може от Агенция „Митници“ да предоставят цялата информация към другите министерства, за да се стартира процедурата.