Интервю на Грамофона нюз с кмета на община Приморско Иван Гайков

Г-н Гайков, какво се промени в Приморско, откакто поехте управлението на Общината?

За почти три месеца в града се реализираха доста значими дейности и обекти, които наистина дават широк отзвук. Като изключа годините, в които съм пътувал и съм бил в чужбина, съм прекарал тук целия си съзнателен живот.

Мислите и спомените ми винаги са ме връщали в Приморско. Обичам Приморско, обичам Китен, обичам нашата община! Имам сантимент и това, което вършим с екипа ни не го правя по задължение и не го чувствам като работа, а като кауза, в която много хора са заложили надежди аз да помогна техните очаквания да се сбъднат.

Изминаха повече от 6 месеца от изборите през октомври. Каква е емоцията в Приморско в момента?

Емоцията тук е много силна. Тя започна още на Никулден, пренесе се при посрещането на Нова година и продължи на Ивановден, Йордановден, 8 март. Поканих няколко театрални трупи, които възродиха интереса към културата в нашата община. Хората все повече искат тук да гледат театрални постановки. Празникът на града, който беше преди дни,  се превърна в своеобразен фестивал. Той беше три дни, беше уникално, имахме много богата, емоционална и зареждаща програма.

Какво се свърши за краткото време, откакто поехте морската община?

Наблегнахме изцяло на чистотата, реда, на начина, по който се организира тротоарната търговия и уличните събития.

Осигурихме дарения за ремонт на църквата. Благодарение на фирма „Брамак“ покривът е изцяло обновен и вече няма течове. Подновихме улуците, пренаредихме чисто нови павета, направихме цветарници, лампи, осветление, боядисахме. Много усилия полагаме за подходите към плажовете, за улиците, за крайбрежните алеи, посадихме чисто нови дръвчета.

Инициативата, с която работи екипът ми, за което съм му изключително благодарен, просто се вижда. Поздравявам ги и съм им изключително признателен! За съжаление моят екип не е в пълния си състав, в който искам да бъде, тъй като ние започнахме работа  с летящ старт. От толкова много работа не ни остава време да го разширим. Нито сезонът, нито проектите, по които кандидатстваме търпят отлагане.

Какво бихте искал да кажете на екипа си сега?

Всички текущи неща, които се случват, се дължат на сплотения екип, който стои зад мен. Много държа на тях – това са хора, с които съм започнал работата си преди 12 години в Общината. Смело мога да кажа, че работя в добра атмосфера и съм им гласувал пълно доверие. Ако някой ме предаде, отговорността и вината си е негова.

Аз не искам да работя, носейки със себе си предразсъдъци и съмнения. В такава работна среда, с такъв екип и импулс, се случват хубавите и качествени неща. Надявам се това да се предаде и в широката общественост!

Много се заговори за туристическото лого на Общината. Какво представлява то?

Туристическото лого на Приморско съчетава няколко неща -  буквата П, изгревът, тъй като ние сме насочени на изток и всяка сутрин при хубаво време се вижда един прекрасен изгрев, морето и делфинът, който има характерно присъствие при нас.

Слоганът на логото „Добре си дошъл“ е замислен така, че да влияе на всеки един, който го чете индивидуално. Той показва ексклузивност и специално отношение към всеки един човек, който е имал възможността да го прочете. Надяваме се това да докосне хората, да им покажем, че при нас могат да намерят уют и гостоприемство. И да, това е Приморско – едно уютно място.

Какво ще се случва в Приморско занапред?

Приморско ще бъде едно обновено, модерно, европейско курортно градче, което внедрява интелигентни, работещи и иновативни решения, което пък има за цел да изолира пошлото.

Ежедневно, когато се разхождам, сондирам мнение през хората. Пулсът, който в момента бие тук, е доста зачестен и ентусиазиран, и енергията е друга.

Това, което се случва в момента,  е база за едно бъдещо надграждане, което да може да развие потенциала на Китен и Приморско и да свърже пътната мрежа за тях като премине в алеи, живописни места, места за отдих, паркове.