Георги Димитров е новият-стар кмет на Община Карнобат. Той не успя да спечели изборите на първи тур и стигна до балотаж срещу опонента си от БСП Тодор Байчев. След като се закле официално, Димитров заяви пред карнобатлии, че това е последният му мандат като кмет. Какво предстои в общината и ще има ли рокади в екипа на Димитров. Интервю на Грамофона нюз с Георги Димитров.

Г-н Димитров, започвате четвърти мандат като кмет на Община Карнобат. След 12 години остана ли Ви енергия за работа? 

-  В леката атлетика има финален спринт. Аз обещах на моите съграждани по време на последната ми среща с тях при закриването на кампанията и нямам намерение да ги излъжа за нито едно от обещанията си. Това ще бъде последният ми и най-силен мандат. Най-силен, защото съм решил да отдам цялата си енергия. Когато в утрешния ден си отида, искам нещо да е останало след мен.

Кои ще бъдат основните ви приоритети в следващите четири години?

-  Работата ми не започва от днес. Просто продължавам да надграждам - стабилна социална система, нашата е водеща за страната, стабилна финансова обезпеченост на общината. Нямаме задължения към доставчици, нямаме задължения към банки, реализираме проектите си. Предстоят подобряване на инфраструктурата, особено внимание отделяме на здравеопазването, образованието, екологията.

Запазена марка на вашето управление е това, че приходната част в бюджета е по-висока от предходната. Ще успеете ли да спазите традицията и за 2020 год?

-  Искам да видя първо рамката на републиканския бюджет. Онова, което ще получим като изравнителна сметка, като целеви субсидии, като капиталови разходи, за зимно поддържане, за държавно делегирани дейности, защото очакваме малко увеличение от правителството за образованието и социалните дейности. Оттук нататък ще оптимизираме общинските приходи. Вероятно ще „скочат“малко нагоре.

Казахте, че това ви е последен мандат. Ще се оглеждате ли за свой наследник, който да приеме управлението след вас?

-  Много е рано. Едва ли си мислите, че мога да се клонирам и да търся човек като мен. Бих се радвал да се намерят млади хора, които да продължат онова, което сме започнали. Да отсяват главното, същественото от дребнотемието, за да може общината да се развива напред. Тя не започва и не завършва с нито един кмет.

Ще запазите ли екипа си?

-  Към настоящия момент не съм мислил за друго и за кадрови промени. Винаги съм гледал на колегите си като на експерти и да си вършат добре работата, без да гледам политическият им цвят. А и не съм по резките движения.

В интервюто са ползвани  въпроси и на други медии