Николай Марков е първи мандат кмет на Китен. Кои са първите туристи, дошли в курортния град и как се промени Китен през последните години. Интервю на Грамофона нюз

Има ли летовници вече в Китен и какъв сезон прогнозират хотелиери и ресторантьори?

Хотелите и къщите за гости в Китен са много добре подготвени и вече посрещат своите гости за летния сезон. Почиващи в Китен има и то не малък брой. Миналата и по миналата седмица времето беше много неподходящо за лятна почивка. Нормално е при проливни дъждове хората да се страхуват да тръгнат към морето. В момента, в който времето се оправи, сезонът при нас започна.

На какво най-много залагате през летните месеци за комфорта на гостуващите?

На влизане при мен отчетохте, че градът е много чист. Това е факт и ние сме една от малкото общини, която запази дейността на общинското предприятие по почистване. Всички служители в него взимат присърце това градът да е спретнат и е видно, че вършат работата си перфектно.

За летните месеци отпускаме допълнителни сили и средства, като се извършва четиристепенно почистване на града, за да не се получава натрупване на отпадъци. И в Приморско ситуацията с чистотата е на същото ниво като при нас. И двете градчета се поддържат много добре.

Всяка година влагаме доста средства за обновяване на инфраструктурата – за нови паркинги, подмяна осветлението на града, за да може улиците да са по-осветени и същевременно безопасни. Едно от изискванията на туристите, които идват по българското Черноморие, е именно тяхната безопасност.

Какви събития да очакват гостите на Китен през активния сезон?

Само преди дни приключи един от фолклорните ни фестивали „Атлиманска огърлица”. В момента в града се провежда фестивал на хората в неравностойно положение. Това е важно както за местните, така и поради факта, че не трябва да си заравяме главата в пясъка, а да виждаме, че тези хора са сред нас и да им подаваме ръка. Те са много сърдечни, а усмивката на лицата им е една голяма наслада. В следващите месеци предстоят още фолклорни фестивали, кръг от шампионата по подводен риболов, ще направим поне две огнени шоута на лятната сцена и още събития, които договаряме с различни изпълнители.

Китен е предпочитано място за почивка от много семейства. Спокоен ли е градът?

Можем да се похвалим, че в Китен и в частност в Общината нямаме тежки престъпления. От доста години няма регистрирани случаи на кражби на автомобили, което преди време беше голям бич както за българските, така и за чуждите туристи.

Освен липсата на кражби на коли, тук няма грабежи, както и други тежки престъпления. Като бивш служител в системата на МВР искам дебело да подчертая, че Районното управление в Приморско, в частност началникът и местните полицаи, изнасят цялата тежест от летния сезон. Искам чрез вас да им благодаря, че си вършат работата перфектно. Щом липсват тежките престъпления, значи е на лице добра превенция и полицията си върши много добре работата. Ние останахме една от малкото общини, която на 100 % изпълнихме исканията на Областната дирекция на МВР за брой командировани служители от вътрешността на страната, които ще бъдат разположени в Китен и Приморско. Отделно от това имах разговор с началника на полицията, който ме увери, че тук ще имаме подкрепление и на жандармерия от Бургас.

Как се разви Китен през последните години?

Първото, което направихме, е да преструктурираме инфраструктурата. Едно от големите ми обещания към жителите на Китен беше продължение на улицата „Урдовиза”, за да може да разтоварим трафика в старата част на града. С направата на тази отсечка автомобилният трафик вече не е толкова сериозен. Решаването на проблема с паркирането не е само намаляването на тротоарите, а и акцентиране върху изграждането на самостоятелни паркинги.

Предвид натовареността през летните сезони, всяка година правим безплатни паркинги за нашите туристи. Синя зона при нас няма. Летният сезон е твърде кратък и тя не е много рентабилна. С решение на Общинския съвет, имаме услугата платени абонаменти. Тази година въпреки желанието и съветите от различни наши общински съветници, парко местата останаха непроменени -120 лева на година. В съседни наши общини сумата е 240 лева на година. На нас целта ни е да създаваме удобства, а не да печелим. Ако трябва да сме честни силният сезон при нас е 40 дни. През останалото време е съществуване на бизнеса и е желателно като администрация да съдействаме на нашия бизнес, да му създаваме условия най-добре да се справя с краткия срок, а не да му е трудно и да му пречим. Всички знаем, че тежка индустрия в Общината няма, нямаме и основни предприятия. Основният приход е от бизнеса.

С какви проблеми се сблъсквате?

Двегодишната ковид вълна, инфлацията, породена от войната в Украйна и други икономически фактори, доведоха до притеснения в хората от това дали ще има сезон, или не. Голяма част от българските граждани, които са по големите градове, постоянно се замислят за своите доходи – това е проблемът, който притеснява всички.

Управлението ви започна в ковид кризата, кои бяха най-големите предизвикателства?

Много труден старт, но ще кажа една моя много любима фраза, която обичам да я споделям с всички колеги на оперативките, че в трудните моменти си проличават силните хора и силните характери. Най-големият проблем пред мен от една страна заради пандемията, а от друга заради очакваната финансова криза, бе това, че фирмите отказваха да дават напред материали и услуги и искаха задължително 50 или 100 % предплащане, за да са сигурни.

А всички знаете, че големите приходи при нас идват от туристическия сезон и постъпленията са ни лятно време. За да влязат тези постъпления, ние трябва да се подготвим за сезона през пролетта и се получи сложна обстановка на договорки, но въпреки трудностите успяваме да се справим. Много съм доволен от разбирателството в Общинския съвет в Приморско, в частност с кмета на Общината и ръководството, тъй като моето желание и моята амбиция е да увеличавам бюджета на град Китен, което е факт. Стараем се да внасяме повече средства в Общината, а пера, които назад във времето са пропускани, вече гледаме да не ги пропускаме. Знаете има една приказка – повече приходи, повече разходи.

Китен бе първият град, който прие украински граждани. Каква е равносметката от помощта към бягащите от войната?

Докато в началото все още нямаше яснота как ще помага държавата, разчитахме много на помощи от тук-от фирми, от месните хора, от местния бизнес. Тук е моментът да благодаря на всички, които се отзоваха. За пореден път българите доказахме, че сме много добросърдечен народ. Смея да твърдя, че помогнахме много на украинските граждани с всякакъв вид помощ – настаняване, медикаменти, храна. Много съм щастлив, че не оставихме нито един украински гражданин на улицата. Знаете, след като държавата обяви своята програма от 40 лева, проблемът вече беше решен, защото желаещи да ги приютят имаше доста. При посрещането на тези граждани видях в очите им много болка и мъка. И моля, нека да не се спекулира с тази тема, защото наистина много голяма част от тези хора са видели войната. От многото украинци, с които все още комуникирам чух, че едно от най-топлите посрещания е било тук в България.

Има ли все още украински граждани в Китен и къде са настанени те?

Към днешна дата на територията на Китен има около 1700 украинци, които ще останат през цялото лято. Те са настанени в две държани бази (бившата на министерството на отбраната и почивната станция на земеделието и храните) и те останаха по програмата на държавата. В хотелите „Шипка” и „Парадайз” също има украинци, които обаче пребивават като туристи. Хубаво е да отбележим, че една част от тези хора остават тук да работят. Имаме около 60 души, които започнаха в различни хотели и ресторанти.

Наскоро разговарях с украински туроператор, който е на територията на града, че от столицата Киев има желаещи да ни посетят като туристи.

Разкажете ни за Вас - кой е Николай Марков извън служебните задължения?

Бивш служител съм на МВР и оттам ми е останало да не говоря много за себе си. С македонска кръв съм, тъй като баща ми е от Гоце Делчев. Много запален ловец съм. Трудно се водят диалози с мен, когато става въпрос да защитавам интересите на град Китен. Не случайно много пъти ми се е налагало да се извинявам на колегите, защото всеки кмет си защитава населеното място, но нашето го браня малко повече.

Колегите са с доста повече стаж от мен, аз съм първи мандат, но пак казвам идеята на вляза в кметство Китен е да направя нещо за града. Нито имам амбициите да ме сочат с пръст, нито съм се родил с идеята, че трябва да съм кмет. Просто наистина искам нещата да се случват по правилния начин. Знам какво мога, откъде съм тръгнал и докъде мога да стигна.

Вашето пожелание към местните хора и гостите на града?

На всички местни желая успешен сезон, да са здрави и колкото е възможно да имат по-малко неприятности. На нашите туристи пожелавам да останат доволни от нашия град, да се чувстват комфортно и всяка година да ни посещават.

А на колегите и екипа, с който работите?

Имам възможността да работя с прекрасен екип. Всички са много дейни и прекрасни. Винаги съм твърдял, че човек е силен, когато е в екип. Никога не съм харесал „аз, аз, аз”, „ние” е по-добрата фраза. Чрез вашата медия благодаря на целия си чудесен екип, момичетата и момчетата ми помагат изключително много и дават всичко от себе си.