Живко Табаков е водач на бургаската листа за парламентарните избори от Гражданската платформа Изправи се! Мутри Вън!. Той е общински председател на Движение България на гражданите и областен координатор на Гражданската платформа Изправи се.БГ. Председател е и на Постоянната комисия по туризъм в местния парламент. Интервю на Грамофона нюз

Г-н Табаков, утре е официалният старт на предизборната кампания. Каква ще бъде тя за “Изправи се! Мутри Вън!

Безспорно в краткия период, който имаме да представим силната ни програма пред бургазлии, няма да губим ценно време в излишен популизъм. Кампанията ни ще бъде структурирана, позитивна, с ясна конкретика и цели, които сме си поставили за управлението на България, влизайки в следващото Народно събрание.

Очаквате ли сериозна провокация към гражданската коалиция и как бихте отговорили на подобни действия?

Осъзнавайки огромния финансов ресурс на ГЕРБ, срещу който сме изправени и поведението им по време на избори до момента, очакваме всякакви провокации. Лично аз и нашите кандидати нямаме никакви притеснения от такива провокации, поради простата причина, че всеки един от хората от нашия екип е човек с чисто минало, доказани качества и без лични притеснения.

Трудно ли взехте решение да поведете бургаската листа и какви са вашите лични амбиции за развитието на Бургаска област?

Безспорно изборът не беше труден. В годините назад моята любов към Бургас е била изключително силна. Знаете за моето силно участие в местната власт и целите, които сме си поставяли за доброто управление и развитие на града ни като областен център. Въпреки това считам, че местното самоуправление има доста ограничени възможности и зависимости от националното управление.

Ясно осъзнавам, че много голяма част от моите каузи за развитието както на региона, така и на страната, зависят от важни решения и законодателство през Народното събрание и Изпълнителната власт. Това е силният ми мотив и амбиция да участвам в изборите за народни представители.

В регионалната Ви листа присъстват повече граждани, отколкото политици. Чия е идеята за избора на кандидат-депутатите?

Нека не забравяме гражданската енергия, която беше по площадите през 2020 година. Това е в основата на създаването на нашата коалиция. Именно това е причината в листите на “Изправи се! Мутри вън!” да попадат повече граждани, които осъзнават, че биха променили България с участието си във властта, хора, които имат силен мотив за промяна на статуквото. Това е причината в листата за Бургас, както и в цялата страна да заложим повече на граждани, които в годините назад са изразили активна позиция.

Какви акценти ще видят бургазлии и хората от областта в предизборната Ви програма?

Основните акценти на коалицията са ревизия на управлението на Бойко Борисов, повишаване на минималната работна заплата, преизчисляване и повишаване на пенсиите, реформи в здравната и съдебната системи, съживяване на дребния и средния бизнес, както и борбата с монополите.

По време на самата кампания вие ще видите и много от акцентите, които касаят всяка община, всеки регион и всяко населено място. Затова по време на кампанията ще наблегнем на това като хора, които ще влязат в Народното събрание, какви конкретни ангажименти ще поемем към нашите гласоподаватели.

При регистрацията на листата в Бургас обявихте, че със сигурност в новия парламент ще видим депутати от “Изправи се! Мутри Вън!” За колко народни представители ще работите от Бургаска област?

Мисля, че по-важното във вашия въпрос, е че “Изправи се! Мутри Вън!” ще бъде парламентарно представена партия, а оттук нататък дали ще имаме повече или по-малко представителство, е въпрос на доверието, което ще получим от хората.

Каква е вашата прогноза за разпределението на мандатите при различните политически сили от Бургас?

Това, което мога да прогнозирам е по-малка подкрепа към партиите, които са от статуквото. Прогнозирам, че коалицията НФСБ-ВОЛЯ, както и ВМРО няма да влязат в следващото Народно събрание и ще има по-голямо представителство от новите формации, които са извънпарламентарно представени.