Oбщинският председател на Движение България на гражданите в Бургас Живко Табаков пред Мануела Янева, репортер в информационен сайт Gramofona.com

 

Г-н Табаков, трети десен лидер подаде на национално ниво оставка след изборите. Ще има ли подобна реакция и в местните структури?

- Ако ме питате дали аз като председател на общинското ръководство на ДБГ ще подам оставка, отговорът ми е не. „Движение България на гражданите” в Бургас не се е явявало на парламентарните избори със самостоятелна листа, за да кажа, че ние сме се провалили. Не желая това да ви звучи като оправдание, но сте наясно, че аз взех лично решение да не участвам в изминалите избори, тъй като прецених, че имам повече енергия за местната власт към този момент. Колеги от областното и общинското ръководство пък решиха да дадат път на хора от гражданската ни и не толкова разпознаваеми партийни лица. Искахме да покажем, че властта не може и не трябва да е самоцел. Може би времето не стигна, за да бъдат наложени тези хора в публичното пространство.
 

Как определяте резултата на Реформаторския блок от предсрочните парламентарни избори?

- Крайно незадоволителен. Истината е, че дясното се разби със страшна сила и трябва да намери сили да се събере, за да имат представителство в парламента всички онези 300 000 души, които вярват в синята идея. Вярват, че ние ще сме коректив и сме способни да извършим реформаторски политики.

Защо нямаше представител от Движение България на гражданите на челна позиция в кандидат-депутатската листа за областта?

- Имахме представител на пета позиция в листата и той беше доказан специалист от гражданската ни квота.
 

Как ще коментирате обединението на десните партии веднага, за което се заговори през последните дни?

- Не виждам това да се случи в досегашния формат на партиите. Общо бъдеще има, но то трябва да мине през много сериозен катарзис, нека не се лъжем, че би могло да стане иначе.
 

Смятате ли, че Движение България на гражданите загуби от участието си в Реформаторския блок?

- Еднозначен отговор на този въпрос няма – и да, и не. С оглед на тези парламентарни избори сигурно изглежда така, но нека не забравяме, че 2014 година РБ вкара в парламента 23-ма депутати. Коалиционната политика е сложна игра, която може да ти даде сериозен тласък, но и да те направим много зависим. ДБГ-Бургас обаче винаги е отстоявала принципни позиции и това няма да се промени. Ние не напускаме кораба, само защото има бурни вълни.