Живко Табаков е председател на Комисията по туризъм към Общински съвет –Бургас. Предстои приемане на първата за Бургас Програма за общинска туристическа реклама. Интервю на Gramofona.com с Живко Табаков.

Г-н Табаков, Бургас ще приеме за първи път Програма за туристическа реклама. Какви са очакванията за туристопотока в Общината след реализирането й?

-  2016 г. беше рекордна в историята на българския туризъм. Туристическият бранш отчете най-силния сезон за последните 25 години. Броят на чуждестранните туристи, посетили България, надхвърли 8 милиона. Настоящата година също започна с много добра заетост в зимните ни курорти и с ръст в ранните записвания за летния сезон. Постоянно нараства търсенето и интересът към СПА, културния и селския туризъм. Това говори, че страната ни се превръща в сигурна, стабилна и все по-атрактивна дестинация. Мерките, които на местно ниво сме заложили за популяризирането на Бургас като целогодишна туристическа дестинация, неминуемо ще дадат резултат. Важно е, че Бургас създаде първата си Програма за общинска туристическа реклама и вече има ясна визия как да рекламира и налага своите продукти на туристическия пазар.

Кое ще е първото нещо, по което ще се работи?

-  На първо място спешно трябва да се подобри комуникацията между ТИЦ и туроператорите относно предстоящи туристически мероприятия на Община Бургас. Трябва да стимулираме туроператорите, които продават община Бургас както у нас, така и в чужбина, да увеличим броя на рекламните клипове на Общината. Целта на това е да привличаме не само чужденци, но и българи, които да потребяват различни услуги, които да ни носят висока добавена стойност.  Това е един от механизмите за развиването на вътрешния туризъм. Една от най-добрите реклами за града е и привличането на експедиенти и журналисти чрез подходящи турове в активния и извън активния сезон. Миналата година такъв тур направихме с журналисти от Русия, водихме ги до о-в Света Анастасия и Акве Калиде. Получиха се много добри отзиви за града ни в чуждестранната преса. Трябва да продължим пътя си в тази посока, живата реклама трудно се заменя с нещо друго. На последната ни среща в Комисията по туризъм дойде много добро предложение от бургаско туристическо сдружение. Техен представител е забелязал, че мобилната версия на сайта gotoburgas не функционира, а също така и, че резервациите минават през световната платформа booking.com, вместо да се насърчава местния бизнес. Предстоят ни разговори в тази посока.

Как виждате Бургас в края на годината?

-  Ако успеем да изпълним голяма част от Програмата, която сте чели, смятам, че Бургас ще започне да придобива облик на целогодишна туристическа дестинация. Всичко е въпрос на правилна реклама и насочване към нови целеви групи и пазари. Ще ви кажа нещо любопитно – анализи показват, че Бургас се радва на сериозен интерес от страна на израелските туристи, за това почти никой не говори, а е ниша, която трябва да си поставим за цел да разработим.