Здравейте г-н Вардунски, на влизане видях, че часовникът на Камено вече е сверен и градът изглежда много различен. Възроди ли се Камено? Навън има прекрасен площад, чисто, спретнато, майки с деца… Камено не беше така преди години!

Да ви кажа честно, доста неща свършихме, аз съм така малко маниак на чистотата. Не знам дали забелязвате, улиците се метат, даже и се мият в месеца 1-2 пъти. Събира се калта, която се натрупва по бордюрите, почистват се шахти. Така е и в селата, защото им помагаме доста, освен с техни работници и с наши работници от БКС-то и се стремим да поддържаме. Доста детски площадки направихме, скейтпарк, занимания за деца и за майки. И най-голямата ми радост е, че тук доста деца започнаха да се раждат в последно време, специално в Камено, което ме изпълва с удовлетворение.

Усеща се живинка, има и голямо търсене на имоти в Камено, цените се вдигнаха доста. Мисля, че тук е едно от спокойните места в областта. Мисля, че сме пример за работа с държавни институции в лицето на Районното управление на МВР в Камено и общината. Съдействаме по всякакъв начин. Видеонаблюдение изграждаме в Камено и по населените места. Така че спряха тези дребни кражби, които преди тормозеха населението.

Говорите за битовата престъпност, дайте конкретни примери?!

Едно време крадяха мотиките, ако някой си забрави в двора мотиката и то заради желязото. Сега вече няма такива кокошкарски работи. Велосипедите едно време ги заключвахме из мазетата, сега си стоят по дворовете подпрени някъде. Не се притесняват хората вече!

Определено много добре се развивате, но като всяка община сигурно имате и проблеми. С какви трудности се сблъсквате в момента?

Е, ако нямаме проблеми, няма да е интересно! Покачването на цените, инфлацията ни влияе. Имаме много бедна капиталова програма и строителство, ето сега и горивата започнаха да се вдигат, токът вече сякаш го преглътнахме, но пак си е едно доста сериозно перо. Ще ви дам пример, за три месеца сме платили около 100 хиляди лева ток повече от предходната година, което можеше, както се казва, една средно дълга улица да асфалтираме и да я направим както трябва. 

Като споменахте път, какво е състоянието на пътищата и на пътната мрежа в общината?

Държавните пътища, които са към АПИ доста ги пооправиха. Сега в плана е заложен и основен ремонт на пътя от сметището до Дебелт. Но общинските пътища, ние просто нямаме средства и няма как да им правим някакви основни ремонти. А пък тук, в нашата община, се движи много тежка техника, трактори, камиони. Пътищата ни нямат основи, те са правени за ГАЗ-ки и за ЗИЛ-ове едно време. Винаги го поставяме кметовете това като проблем, че държавата трябва да обърне малко внимание и по капиталовите разходи за инфраструктурата в общините. Как да обясним на хората, че на този етап за 1 километър път трябват около 1 минион, защото при нас почвата е чернозем, който трябва да се изгребе до основи и е доста дълбок, около 2 метра път, за да стане стабилен за тежкотоварни камиони?

По какви проекти работите сега?

За съжаление Селската, както й казваме на Програмата за развитие на слските райони, все още не е отворена. Имаме специален проект за улица „Георги Кондолов“ примерно. Бяхме резерва в предходния период, но просто няма как да я изпълним, защото количествено-стойностната сметка е правена през 2007 година. Имаме един много хубав проект за зелените отпадъци, площадката е направена накрая на Камено на общински терен, където да събираме зелените отпадъци през шредер. Това също иска дофинансране, но тук мисля, че Общината може да се справи, за разлика от голямото финансиране.

Имате голяма архитектурна и историческа забележителност – крепостта Русокастро. Докъде стигнаха разкопките там?

Продължават разкопките, тази година вече горе кулата ще я завършат, ще започнат пътя и водата в основата да обследват. По програма спечелихме да направим пътека отдолу до Центъра за почивка и рекреация, и до Русината дупка, защото там достъпът в момента е много затруднен и е опасно да се влиза. Трябва да се обезопаси, да се направи, за да могат хората повече неща да видят.

Приехте бюджета, има ли изненади там?

Подали сме доста пътчета за финансиране от държавата. Отсечката Ливада-Русокастро сме я подали, подали сме за финансиране и подмяна на питейния водопровод в Полски извор и Константиново. Очакваме, но засега няма развитие! Понеже имаме технически проект, количествено-стойностни сметки, разрешения за строеж на тези обекти, което е много важно, парите трябва да ни се отпуснат и да действаме.

Празникът на града мина и той става все по-популярен, как се получава?

Празникът беше с доста голямо присъствие и от жителите на община Камено, и гости имахме доста. Площадът беше пълен с хора, повече усмихнати хора, позитивно настроени, това му е целта – да се видим, да се повеселим.

Какво друго интересно предстои да се случи?

На 18 юли, понеже е годишнина от битката при Русокастро, ще направим една възстановка. Целта е да популяризираме крепостта, да запознаем с историята по-младото поколение, надявам се повече хора да присъстват. Ще бъде много интересна програмата, заповядайте!

За финал какво пожелавате на каменовци?

На всички пожелавам да са живи и здрави, да сме по-позитивни. Няма как да не се ядосва човек, но по-малко да са ядовете и повече позитивните моменти! Хубавите моменти в живота!