Ивайло Вълчев е поет и сценарист, народен представител от ИТН в 45-то, 46-то и 49-то Народно събрание. Той е избран за депутат от Бургаския многомандатен район.

Г-н Вълчев, готови ли сте в ИТН за предстоящите избори?

Подготовката за изборите за „Има такъв народ“ никога не е спирала. Ние още преди предните избори бяхме издигнали една наша вътрешна теория за организационната ни работа, че трябва да се държим така, сякаш сме перманентно в предизборна кампания. Това означава работата, която вършим в Народното събрание и по общинските съвети да я правим по такъв начин, че да стига до хората и да е ясно, че ИТН разполага с потенциал, идеи и възможности да предлага правилните решения в правилните моменти. Мисля, че това ни се получава. Дори и социологическите проучвания, на които ние не сме големи фенове, показват, че явно ние си вършим добре работата. Ние влизаме в този предизборен цикъл от доста по-добри позиции от предния път.

Избори 2в1 ще затрудни или улесни разговорите Ви с избирателите?

Това е малко, както казва Краси Радков: Едни му викат тъй, други иначе. Проблемите са различни, идеите, които се представят на тези избори са различни. В крайна сметка на тези парламентарни избори, освен може би партиите, които бяха в сглобката, другите партии няма какво да сменят в риториката си от предния път. Защото, въпреки че този парламент поработи 9 месеца, генералните задачи, които хората очакват още не са се случили. Със сигурност на нормалните хора по градовете и селата не им е първи проблем съдебната система, какво ще пише в новата конституция  и как после Конституционният съд ще каже, че ще върне половината неща обратно. Тук може би се смесват малко разговорите за два вида избори, защото зависи кой какво ще предлага на европейско равнище, така че да се решават и проблемите на България. Сега аз гледам как някои от модерните градски партии развиват вече предизборна кампания сякаш живеем в някаква мирна, спокойна централноевропейска държава, където единствените проблеми за разрешаване са философски и идейни. Нашето мнение е, че има неща в Европейския съюз, в които България трябва да се намеси активно. Нашето виждане е, че след тези европейски избори България трябва да изпрати в Брюксел и Страсбург хора, които не просто вдигат ръка и гласуват някакви директиви, а се грижат за интересите на страната.

Към кое европейско семейство ще се присъедините?

ИТН няма точно отговарящо на профила му европейско семейство, но засега нашето виждане е, че ние можем да се присъединим към европейските консерватори. Не за друго, аз бих казал, че ние сме проевропейски консерватори. Ние не сме евроскептици. Виждаме бъдещето на България в Европа. Само че за нас Европа не трябва да е Европа на чиновниците, които като всяка номенклатура започват да се грижат за своето оцеляване като система. Трябва да бъдат отчитани националните интереси. За тези 9 месеца в Народното събрание нямаше седмица, в която ние да не транспонираме някоя европейска директива в българските закони. В много случаи трябва да ви кажа, че България има законодателство, което ги надминават като качество тези директиви. Но никой в Европа не е казал: Чакайте, ние имаме нещо, което можем да предложим и което е по-хубаво. Не знам какво са правили нашите евродепутати и еврокомисари. Никой не е повдигал въпроса как зелената сделка ще повлияе на България. Ние сме водили достатъчно разговори с представители от Франция и Германия, които също я намират за несправедлива и смятат, че вреди на икономиките им. Смятаме, че Българските земеделци трябва да получат по-различни квоти от тези, които са получили когато сме били приети в Европейския съюз. Да не говорим за това как ЕС вече позволява за нас едни неморални пропаганди на „ценности“, които са далеч от здравия разум.

В европейски план се виждате като част от консервативното семейство, а в национален бихте ли си сътрудничили с подобни партии?

В българския политически живот ИТН има един принцип – ние не гледаме кой какъв е, как се казва и какво знаме развява. Когато си в парламента здравият разум и логиката изискват ти да заставаш зад решения, които са разумни и които носят полза на хората, без значение кой ги предлага. За съжаление голяма част от водещите в момента политически сили не разсъждават по този начин. На няколко пъти се е случвало закони, внесени от ИТН, които са получили широка обществена подкрепа, да бъдат отхвърлени от комисиите и в зала. И няколко месеца по-късно са внасяни от други. На няколко пъти ПП-ДБ направиха такова нещо. Така работят. Вместо да подкрепят нещо, което е разумно, те предпочитат да го откраднат.

Готови ли сте с кандидат-депутатските си листи?

В процес на разговори сме в момента. За европейската листа имаме идея, най-обща, но не бързаме да обявяваме имена. Искаме да сме сигурни, че ще попаднат хора, които ще вършат работа. Слава богу това, което се случи на нашата партия ни позволи да останем с най-верните и най-сигурни и отдадени на идеята хора. Сега знаем, че при нас броят на тези, които биха използвали една партийна листа за лично кариерно развитие са сведени почти до нула. Сигурни сме, че тези които ще попаднат в нашите листи ще вършат работа и ще бъдат полезни в ролята си на парламентаристи.

 

В интервюто са използвани въпроси и на други медии