Иван Кузманов е от каменското село Русокастро. По образование е машинен инженер. От години произвежда зърно. Кузманов е едни от големите дарители в Бургаска област. Той бе част от официалното откриване на жътвената кампания в региона. Интервю на Грамофона нюз

Какво е да си зърнопроизводител в днешно време?

За разлика от другите бизнеси в държавата, при нас нещата вървят добре. Не сме се сблъсквали със сериозни проблеми, които да ни спират работата. Години наред нямаме загуби.

Каква реколта очаквате тази година?

Такава, каквато сме подготвили и каквато даде Бог. Нашата фабрика е на открито. Ние сме заровили доста пари в земята и вече очакваме да ги вадим.

Какви количества прогнозирате?

Около 500 килограма от декар, но колко ще е точно, ще видим. Предни години количествата бяха същите. Тази година очаквам да е по-успешна, само дъждовете да не объркат нещата. Сега не можем да отидем на нивата и да видим, но предполагам, че нещата ще бъдат добре.

Какво влияние оказва инфлацията на бранша?

Торовете, които влагаме, се вдигнаха три пъти, даже и малко повече. Преди дни ми казаха, че цената им била паднала малко, но с покачването на газта, най-вероятно отново ще се повиши.

А каква е цената на зърното?

Доколкото чувам е паднала на 0.60 лева за килограм, и по-малко. Когато започнем да жънем, ще падне още. Важно е сега ние да си свършим нашата работа както трябва. Какво ще се случи с цените по-нататък, времето ще покаже - все пак това е пазарна икономика.

Взимат ли се по-специфични мерки около жътвената кампания?

По време на жътва е много опасно от пожари. Да чукна на дърво при мен е нямало, но наблизо е имало пожари и е страшно. Пожарникарите искат от нас да сме готови, и те не ни оставят. Колкото и да си готов обаче, то като лумне и става лошо.

Колко декара обработвате?

Бяла жътва работя към 500-600 декара, а общо - 1200 декара. За мен е достатъчно, защото съм сам. Преди години обработвах повече декари, но сега работя, колкото да се радвам на труда си.

Тежък ли е трудът Ви?

Лек труд няма. По-сложна е подготовката преди жътвената кампания. Процесът, когато даваш парите за препарати, семена, торове, машини, да подготвиш складовете, е убийствен и се иска много воля. Когато обаче човек е готов, когато машините му са готови, трудът е песен, както казвахме едно време.

Какво пожелавате на колегите си?

Мир и разбирателство между народите и работата да върви.