Иван Алексиев е втори мандат кмет на община Поморие. На финала на сезон 2017, равносметка за посещаемостта от туристи, проблемите по плажовете и финансовите постъпления в Общината през годината, Gramofona.com разговаря с кмета Иван Алексиев.

 Г-н Алексиев, летният сезон е към своя край, каква е равносметката за него?

- Един добър сезон, силен сезон, който тръгна малко трудно, тъй като климатичните условия не бяха особено благоприятни. Знаете, юни месец беше дъждовен, поради което имаше по-малко туристи. За сметка на това през юли и особено през август имахме изключително много туристи, дори в момента сезонът продължава, тъй като времето е много хубаво. Очаквам в края на този месец да проведем среща с туристическия бранш, но от разговорите с тях до сега, разбирам, че и те са доволни.

Колко туристи посетиха община Поморие и успя ли легловата база да ги поеме? Колко от тях са от чужбина?

- Последните данни, с които разполагам са до средата на месец август, тъй като сезонът все още продължава. В момента хотелиери и туроператори подават информация за август. Това, което сочат нашите данни до средата на август е, че община Поморие е посетена от 72 000 туристи. 43 000 от тях са чужденци, т.е. малко повече са туристите от чужбина. Най-интересното е, че от чуждестранните посетители най-много са немските граждани. Може би сега ще зададете въпроса руските туристи къде са? Голяма част от руските граждани имат собственост, особено в Поморие, така че не ги броим като туристи. Те са си част от града. 

Има ли туристи със заявка за инвестиционни намерения в община Поморие?

- Туристи с инвестиционни намерения не бих казал, че има. По-скоро има чужденци със заявка за инвестиционни намерения. Дори наскоро представихме инвестиционно намерение на една руска компания, която иска да инвестира в екокомплекс в сферата на селския туризъм в района на село Каменар. Идеята е там да развиват селски екотуризъм. Всичко, което ще се изгради, ще бъде от естествени материали – дърво, камък, ще има ферма за овце, конна база, пилчарници… това са в умален вид атракции за туристите, но самият комплекс ще се зарежда със собствено производство. Комплексът е доста интересен и се приема добре от жителите на село Каменар. Ще се разпростира на площ от 32 декара. Отделно има инвестиционни намерения от няколко други външни компании за изграждане на затворен тип комплекси, също с цел туризъм. Мисля, че интересът към Поморие тепърва започва.

На какъв етап са преговорите за инвестиционните намерения в село Каменар? Започнало ли е да се изгражда нещо на терен, или все още всичко се оформя като документация?

- В момента сме в процедура, точно както Вие казахте, на документация. Идейният проект е изготвен, представен е на жителите на село Каменар, дори в момента се прави един миниреферендум дали са „За” или „Против”. До сега над 70% са дали своя глас и са „За”. Компанията вече работи върху самия технически проект, а ние от Общината движим като процедура начина на изграждане на комплекса. До края на годината очаквам всичко да бъде финализирано и от там вече ще започнем разрешение за строеж, за да може компанията да започне да строи.

А колко жители от село Каменар ще бъдат привлечени като работна ръка?

- Комплексът няма да е голям. Ще се наблегне най-вече на зеленината, на ландшафта, който го има. Може би 20-30 човека ще бъдат постоянно ангажирани и още толкова сезонно, като идеята е комплекса да работи целогодишно. Поне 50 души ще бъдат ангажирани като работна ръка.

Какви бяха проблемите с плажовете на територията на Общината и привърженик ли сте на идеята сами да стопанисвате плажните ивици?

- Аз имах притеснение, което съм го споделял и с Вас, че с един от плажовете можеше да имаме проблем, защото малко закъсня….т.е. тя не закъсня концесията като процедура. Тя се проведе на време,  но имаше обжалване. Става дума за централния плаж в Поморие, тъй като Източният плаж си има концесионер, Южния плаж си има наемател, но слава Богу процедурите приключиха. Концесионерът подписа договор и малко закъсня, около 15 юни влезе във владение, но успя в много кратки срокове да стегне плажа, да се сложат чадъри, шезлонги. Мога да кажа съвсем спокойно, че тази година не сме имали проблеми с плажовете. Дори едно оплакване сме нямали от туристите. Други години са се намирали такива оплаквания относно свободните зони, относно отношението на персонала към туристите. Проверките показват, че свободните зони са повече, отколкото изисква Закона. Обявените цени се спазват стриктно.  Така че, колкото и нескромно да звучи, нямахме сериозни проблеми с плажовете. Но ние правим периодични срещи с концесионерите преди сезона, по време и след сезона.

Аз съм привърженик на идеята Общините да си стопанисват плажовете. Точно поради тази причина - да няма проблеми и всичко да е ясно и подредено. Когато имат някакъв проблем, туристите идват първо при кмета. И как да им обясним, че в нашето законодателство плажът е изключително държавна собственост, че е даден на концесионер и областният управител отговаря за него. Кметът също, но най-вече областният управител като представител на държавата. Туристът не може да разбере това и казва „Г-н кмете, аз съм на ваша територия, гост съм на вашия град и идвам при вас да се оплача”. За това съм привърженик на идеята Общините да са стопани на плажовете.

Община Поморие не стопанисва нито един от плажовете си това лято?

 - Не стопанисва. Имахме желание да стопанисваме плаж, но така или иначе обявиха се на концесия, обявиха се фирми и спечелиха. Въпреки, че не сме стопанисвали плаж, пак казвам, че проблеми с плажовете не сме имали. Дори плаж „Изток” е носител на син флаг за десета поредна година. Това е признак за добро качество и чистота на плажа.

Шумни ли са дискотеките по плажа и колко сигнала са постъпили за висок шум?

-Нито един сигнал не е постъпил за шум по плажа. Редовно провеждаме Консултативен съвет по туризъм, като в началото на сезона наблягаме върху спазването на Закона за шума, като толеранс даваме до 12 часа полунощ. Всички заведения спираха музиката тогава и нямаме нито едно оплакване от шум.

 Имаше ли командировани полицаи в разгара на сезона?

- Всяка година разчитаме на командировани полицаи, защото нашето Управление е трета категория, което означава, че горе-долу е равно на това в Каспичан, без да ги засягам. Равно е на полицейски участък, което е малко не сериозно. Аз шеста поредна година се боря да вдигнем категорията. От Министерство на вътрешните работи все ми се казва, че ще се променят критериите. Промяната в категорията води до увеличаване на числения състав на съответното Управление. Тъй като ние сме трета категория, не ни достига човешки ресурс за активния туристически сезон. И поради тази причина залагаме и на командировани полицаи.

Тази година имаме командировани служители от  1 юни до 15 септември, тъй като сезона още продължава. Общата бройка на външните полицаи е 42-ма.  Гледаме да не се разпростираме много, защото всичко е свързано и с финансови средства.

И в тази връзка, какви финансови средства постъпиха това лято от туристопотока? Ясно е, че не разполагате с обобщени данни, тъй като сезона продължава, но до тук каква е финансовата рамка?

 - До края на месец юли приходите от туристическия данък в община Поморие са 216 000 лева. Предполагам, че ще стигне до 400 000 лева. Но имаме потенциал за още. Мисля, че трябва да е доста повече, защото интересът към Поморие тепърва набира скорост.

 Автор: Павлина Куцарова