Анче Юмук е на 26 години, а музиката е нейният живот. Родом е от кубратското село Севар, но от 9 години живее в Бургас. Завършила е колежа по Туризъм в университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Юмук е улична музикантка и участва през септември в модния проект на екипа ни Street Fashion. Как се развива музикалната й кариера и каква музика харесва, интервю на Грамофона нюз.

Как и кога се увлече по музиката?

Още от много малка се занимавам с музика. Дядо ми беше музикант и дълги години свиреше на саз (бел. ред. струнен музикален инструмент). В Бургас завърших колежа по Туризъм, но работих само четири месеца по специалността и продължих с музиката. Освен че пея, свиря на пиано, цигулка и китара.

Ти си уличен музикант. Къде излизаш да свириш и какво намираш в това да си сред хората с инструмент в ръка?

Известно време свирих с китара и пеех. За първи път взех цигулка в ръцете си през 2017 година. Един семестър бях на обучение от университета по програма „Еразъм“ в Полша. Нямаше как да взема със себе си китарата и избрах да нося цигулката. Точно там за първи път излязох на улицата, за да свиря. Инструментът е труден, но е по-удобен.

Реших, че когато се завърна в Бургас, ще продължа да се изявявам с цигулката. Оказа се, че и минувачите харесват повече свиренето с нея. Когато започнах да излизам всеки ден, подобрих и свиренето си. Желанието идваше само и се чувствах добре. Освен в Бургас, съм свирила в София, Варна и Несебър. Изпълнявам освен интерпретации, но и много собствени песни.

Разкажи ни някоя интересна история, която ти се е случвала, докато си свирила на улицата

Свиренето вкъщи е много различно пред това навън. Усещането е друго, взаимодействието с хората е голямо вдъхновение за мен. А случките са много. Каниха ме да участвам в заведения, след като ме чуха навън, викаха ме да свиря на предлагане на брак… На улицата се запознах с много хора, които ме подкрепят.

Пишеш сама текстовете на песните си. Защо?

С времето разбрах, че моите песни трябва да са по мои текстове, а не някой да ми ги пише. Просто си повярвах, че мога да го направя. Разделям писането на текстовете и мелодията. Понякога идва първо текстът, друг път мелодията. Не знам доколко текстовете биха докоснали хората, но за мен е важно, че съм ги писала сама. Бих била много щастлива, ако пък песните все пак успеят да докоснат хората.

А какво те вдъхновява?

За текстовете всичко може да ме вдъхнови. Не само любовта и тъгата, даже птицата навън, която лети, може да ме накара да напиша песен.

Как се развива музикалната ти кариера към момента?

Засега имам само една песен с клип в You Tube. В момента изцяло се занимавам с музика. Вече създадох много демо версии, предстои да ги запиша и да правя клипове.

Кои са стиловете, които харесваш?

Харесвам толкова много стилове, че дълго време се чудих кой е най-интересният за мен. На сърце ми е смесицата между електронна и симфонична музика, инструментал, трап.

Сред любимите ми изпълнители са музикантите от “Red“ и аниме изпълнителят Тефлон Сега, който никога не се е показвал на живо, а всичките си клипове ги прави той. Също така харесвам и много трап изпълнители.

Освен музиката, имаш ли други влечения?

Харесвам красивите неща. Бих била фризьор, гримьор, дизайнер на рокли, бих украсявала и организирала събития, представям си се и като собственик на ресторант или хотел.

Участва в нашия моден проект Street Fashion, как подбираш дрехите си?

Не се водя по модните трендове. Гледам първо цвета на дрехата дали ми подхожда, и дали една дреха е женствена. След това дали ми отива и дали ми харесва.

За какво мечтаеш?

Животът и сега е прекрасен, но може да е още по-прекрасен. Искам да реализирам всички мои идеи, свързани с музиката. Да правя концерти и клипове. Мечтая си хората да се радват на музиката, която създавам.

Винаги съм мечтала да пея на голям концерт до Альошата, както правят на 6 декември. Това ще е много велико за мен и да е пълно с хора. Да празнуваме заедно. Не се притеснявам от публика, а се зареждам още повече. Музиката за мен е моята любов.