Николай Каръков е живата история на туризма в Слънчев бряг. В бранша е от 50 години, като кариерата му започва в най-известния роден курорт – Слънчев бряг. От 1988 до 1997 год. той поема управлението на „Елените“. По негово време ваканционното селище се превръща в една от малките перли на Южното Черноморие, а по-късно е приватизирано от бизнесмена Ветко Арабаджиев. Туризмът се променя постоянно, както в положителна, така и в отрицателна посока, смята Николай Каръков.

Началото

„Помня Слънчев бряг от времето когато беше с 12 000 легла, после станаха 20 000, а сега са един Господ знае колко“, връща се назад във времето Николай Каръков. Учуден е от факта, че никой не може да каже в момента точния брой на леглата и хотелите в курортния комплекс, но е категоричен, че са далеч повече от официално обявяваните. „Не може да се твърди, че има над 200 обекта. Преди 90-та година хотелите бяха 113, имаше 43 ресторанта, 21 битово-атракционни заведения и над 200 барове, кафетерии, аперативи, отделно магазините. Някога комплексът се простираше само в източната част, а в западната имаше общежития и складове. Сега западната част на курорта е по-голяма от източната“.

Слънчев бряг преди и сега

„Не мога да кажа, че повече ми харесва сега Слънчев бряг. Стана огромен, стана космополитен град. Това не е курортно образувание. В източната част сега има апартаменти на собственици, а  това за мен не е приемливо. Ти си тръгнал на курорт, искаш да почиваш, а се оказва, че курортът е станал селищно образувание“, отчита негативите на днешния мегакомплекс Николай Каръков.

Това, което е безспорно обаче е, че базата в момента е много по-стойностна, категоричен е доайенът на туристическия бранш. „Хотелите са по-приветливи, по-хубави, по-просторни. Но в същото време го няма уюта, който имаше преди. Преди това всичко отпред беше зеленина, сега зелена площ не можете да видите никъде. Имаше гора в Слънчев бряг. Тя е създавана по изкуствен начин. Всички дървета са докарани от някъде, имаше дюни и храсти преди“.

Бъдещето

Сезонът тази година беше добър, макар че не всички хотелиери са доволни. Имаше туристи, но не колкото искахме, признава Николай Каръков. Спомня си времето, в което през юли и август в Слънчев бряг не е имало дори един свободен хамак, пък какво остава за легло. „Тогава базата се запълваше не на 100%, а даже повече. Това време обаче няма да се върне“, категоричен е експертът. И причината, според него не е в лошото управление на курортния комплекс, а в огромната леглова база, която се появи. „По мои изчисления от „Елените“ до Равда има около 450 хил легла. Това е цифра, която не може да се постигне дори и на 95%, а какво означава на 100%“, отчита Каръков.

Едно си баба знае, едно си баба бае

„Всяка година отчитаме добър сезон, но и всяка година поставяме на масата едни и същи проблеми“, признава Николай Каръков. Според него и държавата, и колегите му не си взимат поука от старите проблеми. За това и нещата се повтарят всяка година. „Просто топката се прехвърля от държавата към собствениците и от собствениците към държавата и така нищо не се променя“. Още преди години, когато Николина Ангелкова поела за първи път поста министър на туризма, Николай Каръков я попитал какво ще се случи с инфраструктурата на Слънчев бряг. И до ден днешен споровете, чия собственост трябва да е тя, продължават.

Кадрите

 Един от големите проблеми, от който страда родния туризъм се казва – кадрови проблем, категоричен е Николай Каръков и допълва, че това не е проблем само на Слънчев бряг. „Вече никой не подготвя кадри. Навремето тук имаше техникум, и сега го има, но не е същото. Имаше две паралелки готвачи и две сервитьори, в Поморие имаше техникум по туризъм, в Бургас имаше дори и институт, във Варна също. Отделно от това, всяка година изпращахме в Герамния на работа по 500 кадри от Слънчев бряг. По този начи те са вързани – лятото тук, зимата в Германия“, припомня Каръков. Според него ако хотелиерите от летните и зимните курорти работят на разменни начала, кадрите им няма да бягат в чужбина, а ще останат в България. “Кадровият проблем е страшен. Гледам сега внасят от Украйна и от Молдова работници, но те са деца, а и няма кой да ги учи“.

Защо избягаха подготвените кадри?

„Защото не се плащаше“, категоричен е Каръков. „Помня как на сервитьорите плащаха по 300 лв. В продължение на години бизнесът просто не обичаше да плаща и хората, които разбират, си отидоха. Избягаха.“ За това и сега вече е нормално да се видят цели обекти, в които няма нито един българин в персонала.

Много шум за нищо

Темата с шума за Николай Каръков е пресилена и има лесно решение. Дава за пример дискотека в центъра на Слънчев бряг. Тя обаче е обезшумена и никой не се оплаква от нея, нищо че е на метри от хотели и заведения за хранене.  „Да не забравяме, че и туристопотокът вече е друг. Сега идват предимно млади хора. Можеш ли да ги затвориш? Не можеш, те искат вечер да излизат и да са шумни.“

Пък и държавата май не прави достатъчно по темата, а само вдига шум, отчита Каръков. „Ние от няколко години ги затваряме тези заведения, а те продължават да работят. Същото е и с преместваемите обекти. Събориха едните и сложиха други.“

Живот извън туризма

Тази година Николай Каръков навърши 75 год. С удоволствие признава, че вече е пенсионер и се наслаждава на спокойствието извън натоварената работа. Смята, че 9-те години начело на „Елените“ са върхът в кариерата му, защото тогава е имал свободата да работи самостоятелно. „Постигнахме резултати, които не могат да се достигнат скоро“, отчита Каръков. Не е предал страстта си към туризма на своите деца на 100%. Дъщеря му от години живее в Холандия. Синът му е в България и се занимава с туризъм, но не като баща си. Вместо да управлява курорти и хотели, той организира „пиратски круизи“.