Инж. Петко Драгнев е дългогодишен началник на общинския превозвач „Бургасбус”. Десет поредни години предприятието работи на печалба, но в последните години е на загуба. Кои са причините и ще се върне ли старата транспортна схема в Бургас, променена заради интегрирания градския транспорт? Интервю на Грамофона нюз с Петко Драгнев.

Инж. Драгнев, какви са загубите за „Бургасбус” и как приключи Общинският превозвач 2018 година?

-  „Бургасбус” приключи 2018 година със 539 000 лева загуба, а през 2017 година със 3 900 000 лева, което е в пъти по-намалена загуба. През изминалите десет години „Бургасбус” винаги е бил на печалба, включително и през 2016 год. През същата година се случиха няколко неща, които неминуемо повлияха върху финансовия резултат. През 2014 година „Бургасбус” бе определен с решение на Общинския съвет за вътрешен оператор. Това е по европейския регламент 13/70, който дава възможност на общинската фирма директно, без процедура да поеме цялата транспортна схема на Общината.

Същият този регламент забранява на вътрешния оператор да изпълнява междуселищни превози. Това означава, че от края на 2016 година спряхме да изпълняваме превози в междуселищно направление – Варна, Русе, Ямбол, Елхово, Слънчев бряг, Несебър, Приморско, Царево, Ахтопол. Всички тези силни през лятото туристически линии не работят, а те генерираха допълнително приходи, съответно и печалба, която компенсираше трудните зимни месеци.

В края на 2016 година се въведе електронната билетна система. Тя беше изцяло нова за бургазлии. Въведе се и новата транспортна схема. Всичко това напрактика направи „Бургасбус” да е все едно нова фирма, започна да работи наново.

Всичките правила, по които сме работили, се промениха до този момент. Трябваше и бургазлии, и ние да работим по нови правила. Това именно доведе до тези загуби. Имахме голямата амбиция да приключим поне на нула или с малък положителен резултат, но има фактори, които са извън нашите правомощия – цени на горива, нормативни документи, правим нови инвестиции в касови апарати и софтуери в тях.

Направихме и допълнителни инвестиции през 2018 г.от порядъка на  530 000 лева за бордово оборудване на тролеите. Стойността е равна на загубата през годината, така че ако не бяхме направили инвестиции, щяхме да излезем на нула. Нашата цел все пак е не да излезем на минимална печалба, а печалбата да я постигнем успоредно с качеството на услугата. 

Колко е тежко финансовото състояние на „Бургасбус”?

-  Знаете, и тази година закупихме три нови автобуса, които да обслужват линия номер 9. Амортизационните учисления за 2018 година са в рамките на 1 800 000 лева. Да се говори, че „Бургасбус” е в тежко финансово състояние и че го чака съдбата на хлебозавода, е меко казано несериозно. „Бургасбус” се развива много стабилно. Тук е мястото да благодаря на целия колектив на „Бургасбус”, които въпреки трудностите, се справиха с поставената транспортна задача.

„Бургасбус” има най-добрият градски транспорт в страната. Другите градове в момента изпълняват тази част от проекта за електронното таксуване и при тях това ще се случи след година. В София имат доста стари автобуси, които нямат климатична инсталация, а Пловдив въобще не искам да го коментирам, защото там пътуват с маршрутки. 

В София обявиха проекта в началото на 2018 година и това ще е факт поне през 2020 година. Възможностите за пътуване с една карта по всички линии, с еднократно таксуване в рамките на 45 минути, независимо колко превозни средства се сменят, не се предлага в момента никъде другаде. Интегрираният градски транспорт в Бургас е успешен!

Цената на билета от кондуктора за кратко време от 1 лев поскъпна на 1,30, а сега е 1,50 лева. Не трябваше ли повишението да стане във времето, за да не е толкова стресиращо за бургазлии?

-  1,30 е цената на таксуването на едно пътуване с електронната карта, която е определил Общинският съвет като основна. Всички, които редовно ползват градския транспорт, знаят, че могат да пътуват на 1,20 лева без никакъв проблем, ако заредят със сума над 50 лева  електронната си карта. 1,50 лева плащат тези, които не желаят да си купят електронна карта или естеството на пътуване им е случайно. Ножицата в цените не е много голяма и смятам, че на всеки му е дадена възможност да направи така, че пътуването да му излезе не евтино, а според неговите нужди ефективно.

Бургазлии продължават да искат връщане на старата транспортна схема. Какъв е вашият коментар по тази наболяла за мнозина тема?

-  Новата транспортна схема в първоначалния й вид не бе приета от бургазлии, защото предполагаше прикачване в болшинството от случаите. Тогава, търсейки разрешение на проблема и коментирайки с нашите клиенти, въведохме линиите Б 11 и Б 12. Това неминуемо доведе до увеличаване броя на автобусите, защото на практика се откриха две нови линии. Несериозно е да се говори за връщане на старата транспортна схема, което чувам да се коментира.

Много бургазлии ползват бързата автобусна линия, защото тя е новата и генерира големия поток. Знаете, в Меден рудник има цяла зона с нови жилищни сгради и там хората изключително я ползват. Ако се върне старата транспортна схема, трябва да се премахне бързата автобусна линия. Тогава ще са недоволни тези, които сега я ползват.

Ако говорим да запазим бързата линия, а да върнем старата транспортна схема, това значи да направим една нова линия, а в момента само 18 автобуса пътуват по бързата линия, т.е. ще стане така, че ще трябва да работим с 18 автобуса повече на ден, на две смени или с 36 души. Винаги търсим да намерим баланса между ефективността, желанието и необходимостта на бургазлии.

Обсъжда ли се предложението тези, които са от кварталите и пътуват по-малко, да плащат по-ниска цена и обратното?

-  В момента всеки, който пътува по две спирки, заплаща 1,20 лева. В същото време и този, който пътува от Меден рудник до Банево например, плаща също толкова. Вървим в посока зониране – всички квартали и селища ще бъдат направени на зони, за да може който пътува по-малко, да плаща по-ниска цена и съответно, който пътува повече, да заплаща по-висока цена. Така е справедливо.  

Всички жители от кварталите преди да се въведе електронната билетна система на Бургас пътуваха с минимум два билета или с минимум карта за две линии, за да стигнат от квартала до някоя точка в града. В момента това се случва с един билет, защото в рамките на 45 минути се прехвърлят на следващия автобус. Това пренареждане на тарифната ставка трябва да се компенсира.  

Защо не работят вендинг машините?

-  Защото фирмата доставчик заедно с Министерството на финансите не са стигнали до издаване на лиценз за работа с тези машини. Държавата иска да провери всички варианти, че ще може да си прибере данъците, когато се използват тези устройства. По същата причина не работи и мобилното приложение за зареждане на карти от интернет. В момента, в който държавата лицензира тези системи, те ще заработят.

Какво е състоянието на „Бургасбус” за първите месеци от годината?

В момента продължаваме да търсим ефективност в посока намаляване на персонала,  без да пада ефективността на контрола. Правим организация по слабо натоварените линии  - Лозово, Крайморие, Горно Езерово. В почивните дни по тези линии пътуват малко хора и правим така, че те да бъдат таксувани от водача, а кондукторите в тези дни и часове да бъдат в час пик по бързата линия.

По нея отивайки на работа и училище, автобусите са препълнени и е трудно един човек да контролира и таксува всички. Вървим в тази посока, за да можем да подобрим финансовия си резултат. Притеснения за „Бургасбус” не трябва да има.

В интервюто са използвани въпроси и на други бургаски медии!