Чувствам се избрана и благословена!, споделя педагогът

Иванка Косева е старши учител по български език и литература в СУ „Отец Паисий“ в руенското село Люляково. Днес от сутринта педагогът приема поздравления за имения си ден. Как Косева ще празнува тази година и какво е да си преподавател в ковид криза? Интервю на Грамофона нюз с Иванка Косева

Здравейте, г-жо Косева. Честит имен ден! Има ли интересна история около името Ви и на кого сте кръстена?

Здравейте! Благословена съм с едно от най-популярните български имена. Кръстена съм на баба ми Иванка, майка на баща ми. Само аз от внуците нося това име. Изгубих баба си, когато бях на 4 години, но имам ярки спомени с нея. Най-милият е, че баба ме водеше на детска ясла и детска градина на гърба си. Имаше задух и не можеше да ме носи на ръце. Гушната в косите на баба, силно я прегръщах. Тя е завинаги в сърцето ми.

Знаете ли какво означава името Ви, преведено на иврит?

Да. Идва от Йоан, избраният от Бог да кръсти сина му. Означава „богопомазан“, „избран от Бога“. Чувствам се избрана и благословена!

Как ще изглежда празникът Ви днес в тази по-различна 2021 година?

Ковид няма да помрачи празника ми. Много ми се искаше да бъдем в училище, за да почерпя колегите и учениците си за мое здраве. Ще го направя в първия ден, в който ни върнат в любимото училище. Преподавам в гимназиален етап и все още сме онлайн.

Аз съм отговорен човек и не подценявам ситуацията. Спазвам мерките на здравното министерство. Аз съм учител и трябва да давам добър личен пример на учениците и родителите им относно ограниченията, които сами трябва да си наложим, за да се върнем към нормалния си живот.

Ще празнувам в много тесен кръг-с майка ми, сестра ми и една приятелка. Дъщеря ми и съпругът ми ще бъдат с нас виртуално, защото в момента не са при мен.

Има ли нещо специално, което ще приготвите на трапезата за днес?

Днешният ден е работен за мен и няма да имам много време за нещо по-специално. Вегетарианка съм, но консумирам риба. Ще приготвя няколко вида салата, панирани рибни филета, десерт, ще има плодове и вино.

Какво е да си учител в извънредно положение и ковид година?

Да си учител е мисия. За добрия учител няма значение в каква среда преподава. Той се раздава на учениците си еднакво в класната стая и пред екрана. Децата много ми липсват! Те нямат търпение да се върнем в училище.

Приемаме отговорно ситуацията и чакаме тя да се подобри. Дано е скоро! Миналата учебна година беше много успешна за мен и моите ученици. Проведохме онлайн пробна матура, на която децата се справиха. На ДЗИ имахме три шестици по български език и литература и бяхме наградени от кмета на община Руен, г-н Исмаил Осман. Сърдечно му благодарим за признанието!

Няколко ученички се класираха на достойни позиции на областния кръг на олимпиадата по БЕЛ, а ученичката ми Хафисе Мутула зае второ място в България на националното състезание по БЕЛ, „Любословие“. Беше удостоена с грамота и плакет.

Гордея се с учениците си. Надявам се да се върнем скоро в училище и да завършим успешно и тази учебна година. Отново подготвям ученици за ДЗИ. Класен ръководител съм на 12-и „а“ клас. Предстои ни дипломиране. Децата са отговорни в онлайн среда. Изпълняват всяка поставена задача, свързана с подготовката за ДЗИ. Пожелавам на всички здраве, благоденствие и оптимизъм! Вярвам, че заедно ще се справим! Вярвайте и Вие! Честит празник!