Г-н Хафъзов, как ще коментирате поисканата Ви оставка като депутат, след напускането Ви на парламентарната група на ДПС?

-  До колкото ми е известно на този етап моята оставка е поискана персонално от две лица. Основно от позиционирания трети в листата чрез префернции Несрин Узун. Същият е и бивш народен представител, чиято политическа кариера претърпя неуспех и за дълго остана изолиран от структурите в областта ни. В случая прави отчаяни опити за служебна реабилитация в режим на демонстративна партийна загриженост. Тази сценична постановка не ме безпокои в личен план, по-скоро са необмислени провокативните му изказвания, които обиждат нашите избиратели.

Твърди се, че Несрин Узун публично е заявявал, че ако Местан и "неговата група" учредят политическа формация, тя ще претърпи неуспех цитирам, "защото хората ще продължат да гласуват за ДПС като стадо овце". Аз не мога да се съглася с него. Смятам, че профилът на нашия избирател е оформен като политически образован, с прозорливо мнение и със зряло поведение. Порицавам колегата Несрин, който ми дава основание да не предавам съгражданите си и да остана в парламента, въпреки неговите амбиции отново да се види на депутатската банка.

Другият, който призовава неистово за оставка е Сабри Мехмедали, уважаван дисидент и бивш областен председател на ДПС по времето, когато Несрин Узун беше народен представител. Ясно се очертава комерсиалната цел с искане на оставка. Заявявам, че не подавам оставка, защото обещах на избирателите си да защитавам техните права и свободи, включително и малцинствените, а не да обслужвам руските олигархични интереси, за които вероятно се грижат подобаващо други политически дейци. Подочувам, че вероятно ще получа призив за оставка и от областните младежки структури, но ще дам подобаващ отговор, когато това стане факт.

Справят ли се, според Вас, тримата съпредседатели на ДПС със задълженията си и успокояване на обстановката?

-  Първите ми впечатления от тяхната дейност са в посока на обърканост и липса на синхрон в позициите. Доста неуверени, хаотични, бих допълнил, изолирани от основния партиен живот. Изнесоха на плещите си неудобството да оправдават постулатите, чути в словото на Доган; да понасят критики и погледите на недоверие към ДПС; да търсят нови измислени аргументи за дискредитиране на г-н Местан. Неудачно, но бяха длъжни да опитат. Те усетиха, че все още държат структурите, които са им лоялни, но структурите вече нямат очи и аргументи да поддържат тонуса на електората, който е тотално разочарован от това, че беше изложен пред цяла Европа с недостойното поведение на централния съвет на ДПС под диктовката на корпоративното тяло, което неудачно се представя за колективно.

Корпоративно тяло?

-  В смисъл, че електоратът усети и видя кой диктува правилата в ДПС. Това винаги е било така, но във важен момент дразни повече. Обсебването на партията от кръгове и интереси ще е основна тема оттук насетне. Даже и чисто символичните моменти са достатъчни за разрив на връзката структури- електорат. Научаваме от медиите как съпредседателите посрещат колегата Пеевски на крака, самият той сяда демонстративно на стола на Местан, не допуска никого от съпредседателите на разговора си с господата Гюнай Хюсмен и Муса Палев. Възниква много важен въпрос- Чия е тази партия?

А ролята на съпредседателите ограничена ли е според Вас?

-  Поне така изглежда. И тримата в личен план ги чувствам близки и значими. Но се наеха със задача, която вече им носи негативи. Говорих за тяхната обърканост. По отношение на външнополитически въпроси излъчват крайно противоречиви послания. Четин Казак заявява, че ДПС остава евроатлантически ориентирана, а аз бих го запитал това не противоречи ли на словото на г- н Доган, който характеризира Европейския съюз като формално съществуващ и политическа илюзия. А съмненията за НАТО дали е адекватна система за отбрана, освен че е опасна заявка за националната ни сигурност, как се вмества в контекста на тезите на г- н Казак и не изпада ли в колизия с почетния председател?

Г- н Карадйъ е друг полюс, който многократно се изказва срещу Република Турция, която по негова оценка, сее раздор и прави опити за унищожаването на ДПС. Тези антитурски оценки, обиждат дълбоко турците живеещи в България и техните роднини преселници в Турция, тъй като тя е наша приятелска и съюзническа страна и винаги желае доброто на целия български народ. Третият компонент в председателския кръг е г- н Риза, който пък, предлага тезата за Родината-майка (Анаватан), която е съществено важна за ДПС. Тук отново ще повдигна въпроса-интересно какво мисли почетният председател за тезата Родина-майка и това за него не е ли национално предателство? Ще предприеме ли стъпки за санкциониране на г- н Риза за позицията му? Искам да подчертая, че лично аз смятам тезата Анаватан за исторически и културно обоснована и валидна.

И в трите примера виждаме как съпредседателите говорят без предварителни консултации помежду си и с почетния председател или вероятно представляват съвсем съзнателно трилична позиция, за да обхванат всякакви настоения. С три думи- демонстрират политическо лицемерие.

В столичен сайт бе публикувана информация, че сте бил засечен в автомобил на Иракското посолство, придружен от охрана и втори автомобил?

-  Никога през живота си не съм се качвал в автомобил на Иракското посолство по какъвто и да е повод. Разбираеми клевети и опити за обвинения. Нека да не забравяме, че това е само началото на кампанията срещу нас. Тепърва ще бъда обвинен за ниските цени на петрола, които поставят руската икономика в незавидно международно положение. Дано руските политици не се изнервят докато тече процесът на "утвърждаване" и не употреби "сила " ако е необходимо, както прогнозира г-н Доган.

 В заключение ще кажа, че сагата започва тепърва и сме наясно с какво предизвикателство сме се захванали. Даваме си сметка за рисковете и подмолни игри на силните на деня. Но уверявам Ви, изстрадалият ни народ заслужават всяка саможертва в името на по-добро бъдеще...