Христо Стоянов Широков е на 53 години от Поморие. Бивш спортист. Подготвя магистратура по бизнес администрация. Занимава се с частен бизнес. Втори мандат е общински съветник от ДПС. Семеен, с три деца. Днес Широков и неговите колеги от Общинския съвет официално се заклеха в новия местен парламент на Поморие. Блиц интервю на Грамофона нюз с Христо Широков.

Г-н Широков, какво не успяхте да свършите като група в предишния Общински съвет, но смятате, че не търпи отлагане за този мандат?

-  Едно от нещата, което не успяхме да довършим в миналия мандат, бе да отделим детско-юношеската школа на местния футболен отбор и да създадем условия за децата. Вече имаме набелязан терен, който се намира до основното училище в града и който в бъдеще ще стане стадион.

В момента преговаряме с Българския футболен съюз /БФС/ да ни отпусне средства, за да застроим терена. Проектът е по програма на Международната футболна федерация /ФИФА/.

Юристите вече са се заели със случая. В най-кратки срокове трябва да изготвят всички необходими документи, които да подадем в БФС, за да може децата и цялата юношеска школа да имат необходимите условия за спорт.  

Кои ще са приоритетите на групата на ДПС през новия мандат?

-  Колкото се може повече ще обърнем внимание на малките населени места в общината. Трябва да се обърне внимание на благоустрояването и да се решат всички проблеми, които са възникнали по селата.

Ще изградим спортни площадки във всяко населено място на територията на общината, за да може младите хора да спортуват, а не да стоят пред компютрите или в кафенетата. Ще направим това, за да бъдат младите ни хора активни граждани, защото спортът е дисциплина и крепи духа. Приоритет ни е разбира се и община Поморие.

Вие сте втора политическа сила в ОбС на Поморие. Как виждате ролята си – на балансьор, на опозиция или ще подкрепяте администрацията на Иван Алексиев?

-  В първия мандат ние подкрепяхме администрацията на кмета Иван Алексиев, защото идеите му ни допадат. Още в предния мандат бях казал, че загърбваме всички политически пристрастия и работим в името на община Поморие.

Каква очаквате да е работата в новия Общински съвет на Поморие?

-  Ние винаги търсим диалога. За нас е най-важно да има разбиране в Общинския съвет. Това го бях казал още в миналия местен парламент. Ние сме малък град, всички се познаваме и работим много добре, гледаме да сме обединени за доброто на Поморие и жителите му.

Бихте ли поставил оценка на предния Общински съвет?

Ние не сме от тези, които излизаме и казваме какво сме направили през изминалите четири години. Поморийци са тези, които могат да кажат и да дадат оценка на работата ни.

Кои са основните проблеми в Поморие, по които всички колеги активно ще работите занапред?

-  В квартал „Свети Георги” има проблем, свързан с жителите от махалата. Там има много незаконни постройки и сме поели ангажимент от Общината да се отреди терен, където най-крайно нуждаещите се да могат да си построят къщи, които да са законни, за да се чувстват граждани, както всички останали. Семействата са доста, като за начало можем да помогнем на около 15 от тях.

Г-н Широков, Поморие безспорно е едно от предпочитаните места по родното Черноморие за почивка. Какво бихте предложили за развитието на туризма в града?

-  В Поморие има още какво да се желае и със сигурност ще се направят подобрения за привличане на повече туристи. Тепърва ще се запознаем с предложенията на г-н Алексиев, които ще обсъдим.