С ресторантьора от Созопол Христо Бардуков разговаряме за проблемите в бранша. Успешен ли беше протестът през седмицата в столицата, удачно ли е да се ваксинират приоритетно работещите в туризма и какъв сезон да очакваме. Това са част от темите на интервюто.

Г-н Бардуков, според вас, протестът през седмицата даде ли някакъв резултат?

Не. Според мен той беше опорочен. Явиха се разни хора, които ни представляват. Без да се направи една широка среща, на която да обединим общи усилия. Всеки дърпа наляво, надясно и ще видите как след време всеки ще си намери местенце в някоя партийна листа.

В паметта ми отекват думите на Бойко Борисов, че материалът не става. Робърт ли е, Али баба ли е, се аргументира как щели да бъдат баровете, ресторантите. Това неминуемо води до разделение между хората. Абсолютно обикновени, средностатистически българи работят навсякъде, както в баровете, така и в ресторантите. Никой не говори за факта, че на нас ни се нанася едно петно, една обида, че едва ли не ние сме гнездото на чумата. Не съм съгласен с това. Продължаваме да гледаме какво се случва в големите магазини. Правят се големи сбирки на партийни нива без никакви мерки, но там не е гнездо на чума. Това е меко казано грозно. И най-накрая посланието на великите политици, че няма смисъл да отварят заведенията, защото и без това българинът нямал пари.

В същото време коли на НАП обикалят и правя проверки. В Созопол в седмицата поне два пъти има коли, които обикалят и търсят касови бележки от търговците. Продължавам да твърдя, че в големите вериги такива проверки не минават. Просто мерят с различен аршин, а сега ще излязат да ми говорят благи думи и поредните лъжи на 4 април.

Това е гавра, но този заспал народ си заслужава орисията. Докато не се изкорени статуквото, че склонената глава сабя не я сече, няма да има нужда от сабя. Като овцата-водиш я на полето, даваш й една бала мухлясала слама, тя се радва, докато дойде Гергьовден и я заколят.

Има все пак решение за отваряне на ресторантите и заведенията за хранене от 1 март при спазване на конкретни мерки. Това решение ли е на проблема?

Не е никакво решение на проблема. Това е просто едно измиване на ръцете и заблуда. Какво се случва с работещите в заведенията? Дават им 24 лева, който реално са 19,90 лв. след удръжките на банките. Да ги дам на Робин ли беше и Бойко Борисов, те да живеят с тях.

Винаги съм бил за това да бъдем обединени. Как нощните барове да бъдат отворени април, като там също работя хора? В същото време престъпността се покачва всеки изминал ден. И нормално да се покачва, защото това е посегателство срещу личността. Ти ги обричаш на глад тези хора. Питам как един сервитьор с 20 години стаж ще оцелее? Ами за да нахрани децата си, ще открадне.

Как биха изглеждали едни адекватни мерки в помощ на бранша, в който са ангажирани толкова много българи?

Най-големите инвеститори в България са имигрантите и работещите в туристическия бранш. В Германия държавата подкрепя хората с безлихвени кредити, реално с до 80% от заплатата на неработещите заради мерките. В момента мои роднини там живеят на тази помощ. Брат ми живее в Америка също на тази помощ. И говоря само за хора, които са в ресторантьорския бизнес.

Не може да плащам осигуровки на трудов договор от 800 лева и държавата да ми каже, че ще дава на работещите 24 лева. На какво отгоре през утрешния ден ще ме караш да ги осигурявам на 800 или 1000 лева? Държавата се опълчва срещу собствените си закони. За мен коронавирус няма, но как запазваш живота на хората, обричайки ги на глад? Спират тока на хората без предупреждение, казах го и на протеста в Бургас.

По тази мярка получихме подкрепа като ни изчислиха 20% от оборота през октомври, защото сме били нова фирма. Щом сме нова фирма ни дайте една година да работим без да плащаме ДДС и данък печалба, за да си стъпим на краката.

Какво мислите за предложението на министъра на туризма за ваксиниране на служителите в туризма и тези на летищата?

Никога няма да се ваксинирам с такова нещо. Приоритетно всички да си бият по една ваксина, която да ги стабилизира мозъчно. Какво означава да ме ваксинира мен? Тя не може да накара учителите да се ваксинират. Защо като учителите не искат да се ваксинират, пускат училищата? Нека приоритетно задължат да се ваксинират учителите.

Според мен, мярката е да бъде реално подкрепен работещият бизнес от държавата. От друга страна не си ли отглеждаме гласоподаватели, защото гладния най-лесно ще го купиш? Но и за това не се говори.

На фона на всичко това какъв туристически сезон очаквайте?

По-добър от миналогодишния, въпреки, че Бойко е на мнение, че българинът няма пари. Доказа се, че българският продукт не е толкова занижен и си заслужава. Имахме много добър сезон. По-хубав от българския турист за мен няма. Нито искам руснаци, нито англичани. Българинът знае, че има 1000 лева за три дни и дава всичко от себе си и ще си изкара весело.

Ако не измислят поредна вълна и ако не се води кампания за унищожение на българския народ и нашия отрасъл, ще бъде хубав сезон. За тези обаче, които оцелеят.

Имаме перфектен наемодател, който вижда каква е ситуацията. Но има хора, който няма да изчакат и помещенията се изпразват. Навсякъде по търговската улица в Созопол има табели, че обектите и заведенията се дават под наем.

Спасението е общо гражданско неподчинение. Не да следват разни лумпени, на които детската мечта е да станат депутати. Не е идеята да откриеш топлата вода. Влизаш и започваш да крадеш закони от добрите практики. Дори от Македония, където умишлено се мълчи какви мерки взеха за бранша и за хората. Не знам защо не се говори. Там е по-интересно един със синя каска да обяснява националното ни минало. Нас ни няма вече като народ, а ние седим и се правим на някакви измислени патриоти. Не подкрепям партийна идея. Мъчно ми е, че народът се гърчи и страда, а на никой не му пука. Играят си на политици и това е.