Христина Славова е ПР на Бургаската регионална туристическа камара. Потърсихме я за коментар заради масовото недоволство на бургазлии срещу отменените полети на авиокомпания Wizz Air от летище Бургас.

Г-жо Славова какъв знак е отмяната на полетите за юни месец и разочарован ли е браншът?

Браншът със сигурност е разочарован, защото залагахме на по-ранното отваряне на базите, атракционите, заведенията и въобще на стартирането на сезона. Надяваме се промяната на полетите да бъде компенсирана с други полети.

Както нас и авиокомпаниите имат проучвания. Ние считаме, че когато те отлагат във времето своята полетна програма, значи за съжаление нашият регион не се оказва толкова атрактивен през месеците април и май и не е толкова популярен сред туристопотока.

Ние от Бургаската регионална туристическа камара от години водим диалог с местната власт, с летищните власти, които от друга страна си комуникират с авиокомпаниите.

Какво показват вашите анализи - до колко Бургаският регион е развит извън активния сезон?

Да, истината е, че непрестанно правим анализи. В постоянен диалог сме и с университетите, и училищата за подготовка на кадрите. На първо място ни липсва популярност. Тя винаги трябва да върви ръка за ръка с качествения туристически продукт – това, което ние цялостно можем да покажем на своите гости извън летния сезон.

Трябва да успеем да се наложим като дестинация, защото Бургаският регион не е само море. Той предлага много исторически, културен, селски, винен и гурме туризъм. Именно всички тези части от пъзела трябва да се сглобяват заедно, за да можем да вървим напред.

Като каква дестинация може да определим Бургас към днешна дата?

На този етап ние оставаме познатата морска туристическа дестинация. Тук като че ли есента не се приема за възможност за морско посещение. В последните години обаче виждаме как месеците септември и октомври са прекрасни за море.

Това е още един момент, в който ние трябва да комуникираме на международно ниво. Нужна е много добра стратегия и да се абстрахираме от факта, че сме само морска дестинация. Нека не забравяме, че регионът предлага страшно много възможности за туристическо преживяване, което трябва да бъде промотирано на международния пазар.

А каква според Вас трябва да е рекламната кампания?

На първо място за нас дигиталното присъствие е задължително. След ковид пандемията един продукт, за да е маркетиран качествено, независимо от каква сфера е, той трябва да присъства онлайн.

Нужно е да има всякаква информация и възможности за резервации в хотели, апартаменти, ресторанти. Всеки един човек вече, независимо дали е млад, или по-възрастен, търси предварително онлайн информация за своето пътуване. И съответно неприсъствайки онлайн, ние изоставаме от тренда.

Смятате ли, че Бургас е слабо рекламиран?

Има още какво да се направи по въпроса и ние работим добре в тази насока. Трябва обаче браншът и всички заинтересовани страни да  насочват усилията именно в тази посока, защото малко изоставаме от световните тенденции.

Винаги можем да се сравняваме с нашите преки конкуренти като Гърция, Хърватска, Италия, Испания, Португалия. Тяхното присъствие онлайн е много по-ясно и по-огромно.

Започна ли вече организацията за летния сезон?

Организацията за настоящия сезон започва след края на предходния. Правят се анализи и всяка една по-ранна подготовка е винаги много важна за качествения продукт.

В края на всеки сезон заедно с местната и държавната власти правим анализи на настоящия и какво трябва да се коригира за следващия. Това е един непрестанен процес и няма момент, в който той да спира. Искрено се надяваме да постигнем една по-голяма дължина на сезона и той да не завършва само на 31 август.