Бинка Добрева е българска народна певица, родена в село Роза- Ямболско. Тя е изпълнителка на тракийски народни песни и солистка на световно-известния хор „Мистерията на българските гласове“. По-известна с изпълнението си на песента "Даньова мама думаше" на варненската народна певица Мария Балтаджиева. Бинка Добрева преподава по народно пеене и Методика на народното пеене в Югозападен Университет "Неофит Рилски" в Благоевград и в едно столично училище.

Бинка Добрева води майсторския клас по народно пеене в Лятната академия на изкуствата в Созопол. Как се чувства сред учениците си? Талантливи ли са те? Едно интервю на Gramofona. com с Бинка Добрева.

Г-жо Добрева, Вие сте за първи път в Лятната академия на изкуствата. Какво е за Вас да бъдете сред класа си? Колко ученика обучавате?

- 6 ученика от разични краища на страната -София, Русе, Свиленград, както и от Австрия и Америка.  Най-голямата ми ученичка  също е преподавател в колежа Berklee College of Music в Бостън.

Най-малките участници в класа по народно пеене са в 5 клас от 144 СОУ в София, където преподавам.

Кое е най-важното, на което ги обучавате?

- Уча ги на детайлите и фрагментите в българското народно пеене. Упражняваме песни от всики региони на страната. Най-важното ми се иска да се научат да музицират, да се запознаят в детайли с българската народна песен и да я заобичат. Дори след време да не я упражняват като професия, тя все пак тя да докосне сърцата им. Бих казала, че народната музика е мистерия. Всеки, който я е запял, не може лесно да се откаже от нея. Освен това народната музика и фолклорът са нашата история. Навън той е много ценен. Трябва да продължим традицията да предаваме народната музика.

Какви са впечатленията Ви- справят ли се учениците?

- Много. Децата успяват и са много музикални. Мисля, че намираме правилния път един към друг.

Доближава ли се гласът на някой от участниците към вашия?

- Това ще кажат тези, които слушат. Има обаче много добри попадения.

Готови ли са за голямата сцена?

- Не бих казала, но се готвят за нея. Това са едни бъдещи изпълнители на хубавата народна песен.

Как се чувствате в Созопол?

- Много добре. Чувствам се прекрасно тук  в тази професионална атмосфера.