Интервю на Gramofona.com с координатора на ПП „Глас Народен“ за община Айтос Здравко Костов.

Здравко Костов е на 39 години, от Айтос. По професия адвокат, завършил е висше юридическо образование, степен Магистър.

От 2015г. е координатор на „Глас Народен“ в община Айтос.

Семеен, с две деца.

 

Г-н Костов, на кое място се виждате в кандидат депутатската листа?

- ПП „Глас Народен“ е равнопоставен партньор на Реформаторския блок, за разлика от повечето партии, които са в блока и тези, които се присъединиха в последните дни. Съгласно подписаното коалиционно споразумение между двете политически формации, за представител на ПП „Глас Народен“ е определена трета позиция в листата за Бургаска област.

 

Смятате ли, че ще успеете да се преборите за избираемо място с известните имена в политиката в регионален, бургаски и национален мащаб?

- Както казах, съгласно постигнатото коалиционно споразумение, ПП „Глас народен” ще заеме едно от водещите места в листата за 2-ри МИР-Бургас, а именно 3-то място. Както е добре известно, на местно ниво има силно изразени лидери и обществени личности от партиите в състава на Реформаторския блок, които дълги години заемат челните места в листите.

 

Светослав Витков създаде „Глас Народен” като ирония на политическото статукво. След като се коалирате, каква линия ще държите? Сериозната или ироничната?

- Малко хора знаят, но „Глас Народен“ беше създадена с ясната цел, да се чуе гласа на тези, които са бунтари по природа. Винаги сме успявали да изразим шеговито нашето мнение за наболелите в обществото ни проблеми. Вече 4 години ние показахме, че сме устойчива партия, която има своят електорат. За тези години, успяхме да създадем много структури, в които участват хора с ясно изразена гражданска позиция. Не сме спирали да се борим за обществени каузи, които са в интерес на хората.

За всяка една партия идва момент, в който трябва да се вземе трудно решение, за да продължи политическия си път. За нас това решение беше свързано с това да подпишем коалиционно споразумение за общо явяване с Реформаторския блок. Считаме, че на този етап ПП „Глас Народен“ следва да се развива, като се обедини с партия, която е близка по идеология, за да може да имаме представители в политическия живот. До сега бяхме от другата страна на бариерата, а там битката е тежка, трудна и в един момент остава без глас. Внесли сме много предложения за промяна в образованието, в културата, в съдебната система, в изборния кодекс, намаляване на ДДС за книгите и учебниците, за ограничаване мандатите на общинските Кметове, за задължително въвеждане на „Електронно правителство“ и „Електронна община“ и др., но те така и си остават да отлежават в деловодството на Народното събрание. С тази стъпка се надяваме да придвижим предложенията си.

Най-важното за нас остава да казваме това, което мислим за политическия живот и то по нашия си забавен начин, както и да се противопоставяме на безпринципните, вредни за хората, решения на политиците в България.

 

Какво трябва да се промени в политическия живот у нас?

- Винаги сме искали за всичко да има публичност. Всички законопроекти и предложения за законодателни промени следва да минават през широко обществено обсъждане, със задължително участие на професионалните организации и граждани. Едва тогава да се прецени дали това предложение или законопроект ще бъдат полезни за обществото и да бъде внесен в Народното събрание. Работата на политиците е да ръководят обществения живот, съобразно желанията на хората, а не според партийни, лични или корпоративни интереси.

Трябва и популизмът в политическото говорене да изчезне. Въпреки, че повечето политици смята, че обещанията са „музика за душата“ на избирателя, те трябва да се научат на диалог с избирателите си, а не да говорят със заучени фрази, които звучат добре.

Мисля, че българските граждани започват да се обиждат от многото нереалистични обещания, които ги заливат ежедневно. Виждаме, че изцяло обществените нагласи са за промяна на политическата система и подмяна на политиците.